На 13 януари - датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник по инициатива на Националния филмов център от 2005 г. 

След обявяването на София за Творчески град на киното от ЮНЕСКО през 2015 година, нашата столица пое още по-сериозен ангажимент за специално отношение и грижа за развитие на филмовата индустрия, сериозна част от която е най-голямото филмово събитие в България, с повече от 20-годишна история – Международният филмов фестивал София Филм Фест, който заедно с професионалното събитие и пазар за проекти София Мийтингс е сериозна платформа за представяне, осигуряване на финансиране и популяризиране на десетки български проекти, повечето от които се превърнаха в най-успешните български филми и копродукции през годините. 

В чест на Деня на българското кино Министерство на културата - ИА „Национален филмов център” и Столична община, в сътрудничество с Българската национална филмотека, Националния дворец на културата, Съюза на българските филмови дейци и Съюза на артистите в България организират прожекции на български филми в шест софийски киносалона. 

Програмата е с "вход свободен", с изключение на билетите за най-новите филми „Вездесъщият”, „Възвишение” и „Дъвка за балончета” в кината „Люмиер” и „Одеон”, които само на 13 януари са на специалната цена от 5 лв.

Програмата в кино "Одеон"
11:30 ч. - Класическа детска анимация
13 ч. - „Азбука на надеждата”, режисьор Стефан Командарев
14 ч. - „Дъвка за балончета”, режисьор Станислав Тодоров - Роги
15:30 ч. - Еротична анимация
17 ч. - „Възвишение”, режисьор Виктор Божинов
20:30 ч. - „Вездесъщият”, режисьор Илиян Джевелеков

Програмата в кино "Люмиер ЛИДЛ"
17 ч. - „Цветът на хамелеона”, режисьор Емил Христов
19 ч. - „Дъвка за балончета”, режисьор Станислав Тодоров - Роги

Програмата в кино "G8"
14:30 ч. - „Каръци”, режисьор Ивайло Христов
16:15 ч. - „Съдилището”, режисьор Стефан Командарев

Програмата в кино "Евро Синема"
14:30 ч. - „София - 100 години столица на българското кино”, режисьор Явор Веселинов

Програмата в Червената къща
17,30 ч. „Страсти по Леа”, режисьор Николай Йотов
20 ч. - „Отец Иван и неговите деца”, режисьор Георги Стоев - Джеки

Домът на киното също участва в тази инициатива с три изключително ценни филмови творби. И трите са представяни като проекти или готови филми на София Мийтингс и София Филм Фест.

От 17 часа е филма на Андрей Паунов „Момчето, което беше цар”. Ето какво пише за провокативния и изключително интригуващ документален разказ „Time Out London”: „Миналото преследва настоящето, фактът се изправя срещу фикцията, а митът влиза в единоборство с реалността, за да разкаже удивителната история на Симеон Сакскобургготски – от изгнаническото му детство на момче-цар през славното му завръщане като министър-председател до последвалия политически провал в един от най-големите експерименти на демокрацията в наши дни. Ерол Морис среща братя Коен в този документален филм – един истински деликатес...” 

От 21 часа киноманите ще могат да видят отново на голям екран дебютната творба на Камен Калев „Източни пиеси” – първият български игрален филм, селектиран в основна програма на Кан след 1990 година – Петнайседневката на режисьорите през 2009. 

Двама братя, изгубили връзката помежду си, внезапно са изправени един срещу друг в конфликт с расови противоречия. Единственият начин да разберат какво всъщност искат от живота си, е да открият отново път към себе си и към другия...

С номинация за „Златна камера” в Кан ’09, с три награди от Токио ’09 – Най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор (Христо Христов), с Наградата Кодак за най-добър български филм от София Филм Фест ’10 и още десетки отличия от престижни международни форуми, „Източни пиеси” вече е завоювал своето специално място в летописа на българското кино и в сърцата на зрителите.

На 13 януари програмата в Дома на киното приключва в 23,00 часа с първия сериозен боксофис хит на българското кино за 21 век - „Дзифт” на Явор Гърдев. Един от най-награждаваните и гледани български филми започва успешния си път на Московския международен филмов фестивал през юни 2008 година, където получава наградата „Сребърен Свети Георги” за режисура. 

Действието се развива в една нощ. Главният герой по прякор Молеца излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в един напълно нов и непознат за него свят – света на социалистическа София. Още с прекрачването на прага на затвора започват катастрофални перипетии и бясна надпревара с времето. 

В България „Дзифт” получава „Златна роза” за най-добър игрален филм на фестивала на българското кино във Варна, както и награди за мъжка роля, оператор, монтаж, наградите на критиката и на „Ню Бояна филмс”. На София Филм Фест ’09 филмът получава приза за най-добър български игрален филм.