На 31 юли и на 1 август Софийската опера и балет ще представи на историческата крепост "Царевец" във Велико Търново шедьовъра на Модест Мусоргски операта "Борис Годунов".  Грандиозната постановка е режисирана от акад. Пламен Карталов и поставен за първи път на открито в София през 2014 г. пред храм-паметника "Св.Александър Невски”.

Акад. Пламен Карталов за постановките на открито:

"Спектаклите на открито имат други послания, разказват друг вид история за герои и събития, превръщат операта в друг вид изкуство. То е като оперно кино на живо. Ако режисьорът е с ясна визия и има мисленето на архитекта и композитора, тогава ще съумее да изгради партитурата на полифоничен образ на спектакъл в синхрон със звученето на мястото, където се играе, и с пейзажа на природните дадености и връзката им с оркестровия звук и певческите роли.

Използването на всички подробности на мястото за действието и мизансцена е особено важно за композирането на сцените и картините с фактите и обстоятелствата на развиващото се действие, създавано специално и за открито. Това оправдава и дързостта, и огромните рискове, на които са подложени всички – и създатели, и участници.

Необичайните сценични решения и замисълът за авторска режисьорска интерпретация, свързани задължително с раждането им от естествената среда на площадното пространство пред храма, дават на публиката също възможност да види и чуе по нов начин любимите си автори и заглавия. Силно вярвам, че под купола на небесния храм с нашите спектакли на "Борис Годунов" площадът "Св. Александър Невски" и крепостта "Царевец" ще бъдат винаги огласяни от Молитвата ни за истинска и вечна духовност.

Продължава с действащи лица и изпълнители>>>