Казуо Ишигуро спечели тазгодишната Нобелова награда за литература, като английският писател от японски произход е отличен заради "романите, които с голяма емоционална сила разкриват пропастта, която се разтваря пред илюзорното ни чувство за връзка със света".

Снимка: Getty Images

Най-известният роман на Казуо Ишигуро е "Остатъкът от деня", носител на престижната литературна награда "Букър". Книгата получава екранизация през 1993 г. от режисьора Джеймс Айвъри с "Остатъците от деня" (The Remains of the Day).

Освен него писателят е известен на българския книжен пазар с творбите "Погребаният великан", "Никога не ме оставяй" и "Когато бяхме сираци"

Снимка: Getty Images

 

Казуо Ишигуро е роден в японския град Нагасаки през 1954 г., но живее с жена си и дъщеря си в Лондон от 1960 г. През 1978 г. завършва английска филология и философия в Университета на Кент, а две години по-късно защитава докторска дисертация в Университета на Източна Англия върху творчеството на Малкъм Бредбъри. Пише на английски език, като публикува за първи път през 1980 г.