Този месец в LadyZone обръщаме внимание на карнавалите, костюмите и маските и по тази причина решихме да разгледаме някои от най-разпознаваемите маски по света - тези, които познаваме от големия екран.

Освен чисто визуален ефект, маските в любимите ни филми имат и по-дълбоко значение и послание. Чрез тях създателите на кино се опитват да ни дадат важни уроци за нашето ежедневие, изпълнено с маски - някои, които скриват истинската ни същност и други, които я изкарват пред света.

Шлемът на Дарт Вейдър - омразата, която ни поглъща

Снимка: www.imdb.com

Това без съмнение е най-разпознаваемата маска в света. Освен в по-голямата част от филмите в поредицата "Междузвездни войни", маската се продава във всеки карнавален магазин, във всякакви размери и може да бъде видяна на главите както на едва прохождащи деца, така и на възрастни мъже (и жени, разбира се).

Запознатите с историята знаят, че Вейдър носи маската не само за да плаши враговете си, а и защото му е необходима, за да диша. Някогашният джедай беше обезобразен и почти фатално наранен от учителя си Оби Уан, който го остави да умре, но беше спасен от силите на злото, които му дадоха костюма и го превърнаха в най-могъщия войн на Империята

Значение на маската: Във филма маската на Дарт Вейдър символизира гнева, омразата и Тъмната страна на силата, които изцяло са погълнали Анакин. Той е там някъде, под маската, но ние не можем да го видим. По тази причина накрая, когато Дарт Вейдър решава да мине на страната на доброто, го виждаме без маска - той отново е Анакин Скайуокър.

Маската на Гай Фоукс - силата на анонимността

Снимка: www.imdb.com

Втората изключително разпознаваема маска е тази на Гай Фоукс, станала популярна първоначално заради филма "V като Вендета" на братята (а сега вече сестри) Уашовски. След това образът на Фоукс беше присвоен от групата Анонимните и това се превърна в една от най-продаваните маски в света.

Във филма обезобразеният при пожар V използва маската, за да прикрие лицето си. В ролята на маскирания анархист е великият Хюго Уивинг, чието лице не виждаме нито веднъж във филма.

Значение на маската: Скрит зад маската, V може да е всеки и никой. В края на филма всички, които искат да свалят фашисткото правителство, управляващо Великобритания, слагат маските и излизат на улицата, за да станат свидетели как парламентът бива взривен. Всички те са V и силата на анонимността им дава възможността да се опълчат на репресиите.

Батман - страхът като оръжие

Снимка: www.imdb.com

Брус Уейн е милиардер, който нощем се облича като прилеп и бори престъпността в Готъм. Може да не звучи като особено дълбока история, но ако не вярвате, че може да се получи добре, само вижте какво направи Кристофър Нолан в "Черният рицар" - един от най-високо оценените филми на всички времена.

Значение на маската: Най-големият ужас за Брус Уейн са прилепите и по тази причина той използва своя страх, за да всява ужас в сърцата на враговете си. Маската на Батман е необходима, за да бъде считан за нещо повече от човек - неунищожимо същество, което дебне в сенките на нощта. Това е отлично показано във филма на Тим Бъртън "Батман" от 1989 г., в който всички престъпници, срещнали се с батман, го описват като чудовище и вампир, а не като човек в костюм.

Маската на Зоро - силата на легендата

Снимка: www.imdb.com

Зоро е герой от роман на Джонсън Маккъли от 1919 г., но персонажът добива най-голяма популярност след излизането на филма с Антонио Бандерас.

Във филма има двама герои, които носят маската на Зоро - първият е Дон Диего де ла Вега (Антъни Хопкинс), а после отива при по-младия Алехандро Муриета (Бандерас), който поема ролята на защитник на бедните.

Значение на маската: При Зоро много по-важна е легендата за отмъстителя, отколкото човекът, който е крие зад маската. Дори Дон Диего или Алехандро да бъдат убити, Зоро ще продължи да живее и всеки ще може да сложи маската му и да се опълчи срещи несправедливостта.

Продължава >>