Наградите "Грами" вече ще имат категория "Автор на песен на годината". Работещите в музикалната индустрия отдавна роптаят, че остават в сянка и не получават достатъчно признание за своя принос, за разлика от изпълнителите и продуцентите, пише БГНЕС.

Изпълнителите ще могат да представят творбите си и в категориите за най-добро алтернативно музикално изпълнение, най-добро американско изпълнение и най-добър албум с художествена поезия – област, която вече ще бъде отделена от категорията за аудиокниги.

Звукозаписната академия ще връчва специална награда за заслуги, избрана от специално създадена комисия, както и за най-добра песен за социална промяна, имаща за цел да отличи песни, чието "съдържание засяга актуален социален проблем и насърчава разбирането, изграждането на мира и съпричастността".

Промените идват след няколко години на преработване на категориите на "Грами", като Академията се опитва да потуши критиките, че изборът на награди не е всеобхватен и не отразява развитието на музикалната индустрия.

"Толкова сме развълнувани да почетем тези разнообразни общности от музикални творци чрез новоучредените награди и поправки и да продължим да култивираме среда, която вдъхновява промяна, напредък и сътрудничество", казва в изявление Харви Мейсън-младши, главен изпълнителен директор на Академията.

През 2020 г. базираната в Лос Анджелис институция също направи промени в имената на категориите, включително промени спорната "urban contemporary" на "progressive R&B".

Този ход дойде на фона на нарастващата загриженост в музикалната индустрия, че "urban" е твърде общо, за да обхване жанрове като хип-хоп и R&B, и омаловажава иновациите на чернокожите музиканти.