Композиторката Пенка Кунева е част от екипа, спечелил награда „Грами“ за композициите си към филма "Жени воини: Гласовете на промяната". Тя е една седемте дами, работили по филма, разказващ за жени в различни точки на света, но с една кауза – социална правда.

Първоначално филмът се прожектира на сцена с оркестър. По време на първото затваряне заради пандемията в Ню Йорк записват музиката в студио. Именно тези записи печелят „Грами“.

„Бях вкъщи и работех. Съпругът ми написа съобщение „Победихте!“ и му казах да прати линк веднага. Веднага се разчу, че сме победили“, споделя Кунева пред bTV.

Тя пробива в шоубизнеса преди 20 години с работата си по касови и мащабни кинопродукции.

"Това е един дълъг път – 23 години в Лос Анджелис, в Холивуд“, казва българката.

Кариерата й започва от Консерваторията в София и продължава с пълна стипендия за университета Дюк в Северна Каролина, САЩ.

В музиката й се усеща българско, класическо и рок влияние. Оркестрирала е музиката на филми като "Матрицата", "Карибски пирати", "Ангели и демони" и "Трансформърс". Тя създава музиката към игрите "Принцът на Персия", "Трансформърс", "Мумията VR", игралните филми "Ага", "Среща", "Шепот на Дявола" и други.

Повече по темата можете да научите тук: