Отдел "Образователни програми" към Националната галерия отправя интересно и артистично #ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО към всички малки и пораснали любители на изобразителното изкуство.

Инициативата започна на 6 април, като първото предизвикателство беше обвързано с изкуството на Никола Петров (1881-1916) и картината "Лъвовия мост в София" (1911).

Предизвикателството тази седмица е свързано с Княгиня Мария Луиза и ирисите. Княгиня Мария Луиза произхожда от френската династия на Бурбоните, в чийто герб са изобразени ириси. Самата тя рисува ириси, които днес се пазят в колекцията на Националната галерия. Сега от Националната галерия ви предизвикват да нарисувате цвете, което бихте избрали да символизира вашата фамилия.

Приемете предизвикателството и изпратете своя отговор на edu_nag@yahoo.com, а екипът на галерията ще публикува творбите ви в социалните мрежи. Не пропускайте и новите предизвикатества на Националната галерия във Фейсбук и Инстаграм.

Всеки понеделник във Фейсбук и Инстаграм профилите на отдел "Образователни програми" и Националната галерия (както и в официалния сайт на галерията) предстоят нови предизвикателства и срещи с изкуството на художници като Иван Мърквичка, Владимир Димитров – Майстора, Едгар Дега, Асен Пейков, Хенри Мур, Бернар Бюфе, Атанас Яранов,  Кристо и Жан-Клод, изкуство от Африка и стилът "Мандалай".

Подготвените предизвикателства са част от семейния пътеводител "Вълшебен квадрат", който представя 15 избрани произведения (вижте снимките в галерията по-горе) от постоянната експозиция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразително изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка.