Преди дни се навършиха 80 години от един от най-обичаните филми на всички времена – „Вълшебникът от Оз“. Филмът, който е и една от първите цветни ленти в историята на киното, остава класика след всички тези години, но някъде там, „отвъд дъгата“, се крие една наистина потресаваща история и една от най-ужасните злоупотреби с дете актьор.

Снимка: Getty Images

„Вълшебникът от Оз“ е най-големият успех в кариерата на Джуди Гарланд, която по това време е само на 16 години. Но също така е и един от най-кошмарните периоди в тежкия ѝ живот, който оставя отпечатък до края на дните ѝ и може би дори е станал причина за смъртта ѝ, според третия съпруг на актрисата Сидни Луфт, чиито мемоари бяха публикувани посмъртно през 2005 година.

Джуди Гарланд е била сексуално тормозена от джуджета на снимачната площадка

Една от най-шокиращите истории за преживяванията на Гарланд по време на снимките на филма, за която разказва Сидни Луфт, е по време на една от началните сцени, когато Дороти попада в страната на Дъвчащите (или Мънчкин), които във филма са представени като джуджета и са изиграни от малки хора. Тези хора обаче, повечето мъже на по 40 години, редовно посягали на младата актриса, бъркали под роклята ѝ и я докосвали без нейно позволение, уж на шега. Заради дребния им ръст останалите членове на екипа не възприемали сексуалните им посегателства като нещо сериозно и 16-годишното момиче било длъжно да търпи.

Снимка: Getty Images

Младата Гарланд за съжаление била свикнала на подобно отношение, защото редовно ѝ се налагало да търпи сексуален тормоз. Един от хората, които редовно докосвали Джуди бил шефът на студио MGM - Луис Б. Майър. Той често изразявал възхищението си от певческите способности на момичето като сграбчвал гърдата ѝ, за да „докосне сърцето ѝ“, откъдето според него идвал таланта ѝ. Веднъж момичето не издържало и го помолило да не го прави повече, след което Мейър се притеснил искрено и повече не ѝ посягал.

В книгата си Луфт твърди, че Джуди е говорила и за друг продуцент, който съвсем открито е поискал секс от нея, докато е била непълнолетна. Тя му е отказала, а той я е заплашил, че ще съсипе кариерата ѝ.

Мъчителна диета и наркотици

Още една причина работата на Джуди Гарланд по „Вълшебникът от Оз“ и други филми на MGM да е била толкова кошмарна е чудовищната диета, на която актрисата е била подложена. На нея ѝ е било позволено да яде единствено супа и салати, за да поддържа слабата си фигура. Хора от MGM са я следили винаги, когато излиза и не са ѝ позволявали да си купува каквато и да е друга храна, а служителите в стола на студиото са били инструктирани какво могат да приготвят за актрисата и какво не бива да ѝ дават да яде.

Снимка: Getty Images

И сякаш това не е достатъчно, но младата Джуди Гарланд е била принудена да взима амфетамини, които да убиват апетита ѝ и да я поддържат слаба. С времето актрисата се пристрастила към наркотика и до края на живота си била зависима.

Два опита за самоубийство и смъртоносна доза обезболяващи

През следващите години от не много дългия си живот Джуди Гарланд никога не успяла да надмине успеха си от „Вълшебника от Оз“, но продължавала да е известна заради изключителния успех на филма. Тя често посягала към различни видове наркотици и лекарства, антидепресанти и обезболяващи. Актрисата страдала от безсъние и единственият начин да заспи бил да поеме голямо количество обезболяващи.

Джуди Гарланд със съпруга си Винсънт Минели, от когото е родила Лайза Минели
Снимка: Getty Images

През 1947 година, докато снимала филма „Пиратът“, Гарланд опитала да се самоубие, като разрязала китките си с парче стъкло. Актрисата била настанена в болница и пропуснала премиерата на филма, който излязъл малко след това.

През 1952 г., след като родила първата си дъщеря, Джуди Гарланд направила втория си опит за самоубийство. 30-годишната актриса влязла в банята и с бръснарско ножче опитала да пререже гърлото си. Загубила доста кръв, изпаднала в безсъзнание, но била открита от съпруга си Сидни Луфт, който повикал лекар и Гарланд била спасена.

Джуди Гарланд със съпруга си Сидни Луфт
Снимка: Getty Images

През 1969 г. актрисата била открита мъртва, а до нея имало опаковка обезболяващи. Официалното заключение било, че Гарланд е предозирала случайно, но за мнозина остава подозрението, че това може да е бил поредният опит на актрисата да се самоубие, този път успешен. Гарланд умряла на 47-годишна възраст.

Наследството на „Вълшебникът от Оз“

80 години след премиерата на „Вълшебникът от Оз“ той продължава да бъде сочен от всички критици за един от най-великите филми на всички времена. Безсмъртна остава и играта на Джуди Гарланд и незабравимото ѝ изпълнение на песента „Отвъд дъгата“, която е най-популярната песен от филм, записвана някога.

Ужасни е да мислим, че зад една от най-вълшебните и красиви истории се крие нещо толкова грозно и ужасяващо.