Оригиналните рубинено червени обувки, обувани от Джуди Гарланд, в ролята на Дороти от „Магьосникът от Оз” ще се появят за първи път публично в Лондон. Легендарните обувки ще бъдат част от изложбата на холивудски костюми в музея Victoria & Albert.

Обувките са заети от Националния исторически музей във Вашингтон за периода 20 октомври-18 ноември. В Лондон те за първи път ще „се срещнат” със синьо-бялата рокля на Дороти, което не се е случвало от финала на филма през 1938 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Освен този чифт, има още 4, направени за филма. В Историческия музей всяка година идват хиляди посетители, за да видят пантофките. За Деня на благодарността обувките ще бъдат върнати, а в Лондон ще остане тяхна реплика, направена от същите производители, като оригинала. 

На главния куратор на изложбата Дебора Надълман от музея Victoria & Albert е отнело 5 г., за да доведат до успех преговорите за това гостуване. Те са направени през 1938 г. Първоначално обувките са били с пришити червени пайети върху фин шифон, с червени стъклени перли по извивката. Истинският цвят е тъмен гранат, което в някои кадри на филма, когато светлината пада под особен ъгъл, изглежда като рубинено червено. Във филма Дороти ги получава обувките от Глинда, Добрата вещица на Севера, и ги пази от Злата вещица от Запада, докато се прибере.

Първоначално избраните обувки били сребърни, но това било променено от сценариста Ноел Лангли. Той решил, че червеното ще контрастира по-добре с жълтите павета по пътя, по който върви Дороти. Пантофките са дарени на музея анонимно през 1979 г.