Лиан Ла Хавас отново навлезе в музикалното ни съзнание в края на февруари с емоционалната си и вълнуваща душата "Bittersweet". Песента дойде в съчетание с излъчване по Annie Mac Hottest Record, спиращо дъха шоу на живо в Barbican с BBC Symphony Orchestra & Jules Buckley и невероятна цветна сесия – всички от които помогнаха на Лиан категорично да застане отново на културната карта на 2020-а. 

След излъчване по Beats1 World Record и разговор със Зейн за предстоящия й нов албум, Лиан сподели нов трак - "Paper Thin". Трогателна и чувствена песен, интимната й простота разкрива невероятния глас на Лиан по най-деликатния начин и помага за даването на тон в предстоящия албум. Това е трак, който обобщава честността, бликаща от албума "Lianne La Havas", който комбинира сладостта на любовта с изтощението в борбата за нея. Напълно автентична е, родена от реални изживявания и истинска изразителност. 

"Lianne La Havas", третият албум на Лиан и първият от пет години насам, е албум на стряскаща красота и прозрение – създаден изцяло по нейни правила, истинско пътешествие. В един смисъл, географски: Ла Хавас прекара много време нагоре-надолу между Обединеното Кралство и Щатите, работейки върху писането и изследването на собствената й идентичност. 

В резултат "Lianne La Havas" дава усещане за обширност и светлина. На места се напомня за бразилския изпълнител, автор на песни и китарист Милтън Нашименто (в “Seven Times”). Също така може да чуете акорди от Джони Мичъл и Джако Пасториъс (“Green Papaya”), или леките барабани и приканящата топлина на златната ера Ал Грийн (“Read My Mind”). Из записа витае чувство на сила, която е пуснала корените си в свежите аренби песни от 90-те на "Дестинис Чайлд".

Снимка: Getty Images

"Lianne La Havas" е албум от десет песни, които разпростират арката на любов и любовна връзка. Началото на албума - "Bittersweet", служи като увертюра, показвайки какво ще следва преди шеметния "Read My Mind".

Ако тези първи песни предполагат цвете, отварящо венчелистчетата си, не е случайно: “Това, което играе голяма роля в албума е идеята на цикъла на живота от растения и природа – сравнявайки пътешествието със сезонно нещо, което разцъфва, процъфтява, отива си и се връща дори по-силно“, казва Ла Хавас. През петте години, които минаха, за да се събере албума, тя е гледала как шумата се променя в Южен Лондон , поразена от това как тя самата израства и се променя – не винаги по удобен начин. “Цветето трябва да изсъхне и умре, за да се прероди“, казва тя. “Трябва да стигнеш дъното, за да се изградиш отново“.

След неуморни турнета и популяризиране на първите й два албума, както  лични и емоционални събития в живота й, става все по-трудно да се намери време, вдъхновение и увереност за връщане  в студиото за последващи действия. Докато се случи, процесът на запис на албум номер три започва много случайно; връщайки се от върховно, слънчево изпълнение на фестивала в Гластънбъри през юни 2019 г., Ла Хавас и нейната основна група решават да видят дали могат да направят своята версия на живо на "Weird Fishes" на "Рейдиохед" в студиото.  

Снимка: Getty Images

“Имах най-прекрасното, жизнено изживяване при записването“, казва тя. “И тогава реших: останалата част от албума трябва да е такава. Трябва да бъде моята банда и трябва да го направя в Лондон, когато и да имат хората време“.

До октомври тя вече има и десетте песни, а до декември всичко е записано – основно в Лондон и също в Bath в Ню Йорк. В съответствие с усещането на албума, всеки, който е допринесъл към записа е доверен колаборатор, включително дългогодишния приятел Мат Хейлс, съвместния продуцент Бени Джилс, и съвместния гост продуцент Мура Маса.

Увереността, която Ла Хавас е развила, персонална и креативна, е достъпна за слушане, поради факта че "Lianne La Havas" е запис, който се усеща съвършено истински – живо, дишащо нещо. Ла Хавас е следвала интуицията с в този албум, правейки това, което усеща за добре. За да разберете какво се има предвид, чуйте отново дрезгавия й вокал в новата песен "Paper Thin".

Красотата никога не е по правилата и "Lianne La Havas" е спиращ дъха пример за това. Сега, на 30 години, тя е развълнувана да изпълни тези силни песни на живо. “Най-добрата част е, че ги притежавам и наистина вярвам в тях“, казва тя. “И знаете, това съм аз. Затова не мога да се страхувам да правя, каквото правя и да бъда, каквато съм“. 

"Lianne La Havas" е изключително богат и нежен израз на любов, загуба, прераждане, което маркира нова ера за британския артист. Траклистът на албума включва песните:

Bittersweet

Read My Mind

Green Papaya

Can"t fight

Paper Thin

Out Of Your Mind (Interlude)

Weird Fishes

Please Don"t Make Me Cry

Seven Times

Courage

Sour Flower