Кубинката Алисия Алонсо, считана за една от най-добрите балерини на XX век, е починала тази нощ на 98-годишна възраст, съобщава BBC.

На 19 тя започва да губи зрението си и разчита на силните сценични прожектори, за да се ориентира по време на спектаклите.

След Кубинската революция през 1959 г. тя става един от основателите на Националния балет в латиноамериканската държава.

„Когато видиш пълната с публика зала, усещаш, че си жив“ – споделя балерината пред BBC през 2015 г.

Алисия се качва на сцената през 1931 г., когато е едва на 10. На 16 тя се омъжва за колегата си Фернандо Алонсо. Двамата се преместват в Ню Йорк, където се присъединяват към трупата на Ballet Caravan.

Три години по-късно започват проблемите с ретината на очите й. В продължение на две години тя не трябва да навежда бързо или да върти главата си и лекарите я предупреждават, че повече няма да може да танцува.

Докато се възстановява от операциите на очите си, хореографите идват в дома й и местят пръстите й, за да учи стъпките в „Жизел“.

След време проблемите със зрението се задълбочават и на сцената тя не може да вижда останалите балетисти. Вижда единствено прожекторите. Въпреки това в края на 1940-те тя изпълнява много главни роли, и най-вече Жизел, покорявайки публиката в Ню Йорк и Лондон.

Според нейна биография, излязла през 1981 г., Фидел Кастро навремето е попитал колко пари са нужни за създаването на Национален балет в страната. Според балерината 100 000 долара са достатъчни, а Ел Команданте отвръща: „Ще ви дадем 200 000“.

Алисия Алонсо ръководи Националния балет на Куба до 70-те си години. Тя е толкова популярна в родината си, че има парфюм на нейно име, както и сладоледен салон „Копелия“, кръстен на една от най-емблематичните й роли.

Маша Илиева
Снимка: bTV Media Group

В телефонно интервю за LadyZone изтъкнатата балерина Маша Илиева сподели:
„Бях малка, когато гледах Алисия на сцената на Софийска опера през 70-те години. Тогава тепърва имаше зачатъци, че и аз ще играя балет. Спомням си коментарите на хората за това колко прекрасна балерина е. По-късно съм я виждала и във Варна, където тя беше в журито на международния конкурс. Последното й гостуване у нас бе в края на 80-те години.

Алисия Алонсо е представител на американската школа в балета, за която е характерно по-изправената стойка на тялото и по-резките движения. Благодарение на нея балетът в Куба е на много високо ниво. Дори може да се каже, че кубинската школа е вариация на американската, към която Алисия добавя щипка латино емоция.“