Бургас е град, който пази в себе си една неповторима атмосфера. По случай Деня на славянската писменост и култура в морския град се появиха две пейки, които са далеч от обикновените. Инициативата за създаването на пейки, които имат формата на отворени книги, е на Клуб „България за младите“.

Калъпът на бургаските пейки е взаимстван от идеята на британската арт организация Wildinart.co.uk, която през 2014 г. инсталира в Лондон 50 пейки, изрисувани като кориците на любими книги, превърнали се в класика (вж. галерията).

Днес бургазлии могат да се насладят на пейки, които представят оригиналните корици на стихосбирки от Петя Дубарова (1980 г.) и Христо Фотев (1978 г.). За реализиране на идеята Клуб „България за младите“ обединява усилията си с няколко организации.

„Целта ни е да запазим бургаския дух жив и да популяризираме творчеството на тези поети. Те са символи на непреходността, а стиховете им звучат актуално и до днес. Надяваме се всички заедно да пазим тези места за отмора и култура, които оформят артистичен кът. Благодарим на всички, които ни подкрепиха, сред тях е и бургаският депутат Диана Саватева като ценител на литературата и културовед“, споделят от клуба за flagman.bg.

За първата пейка заедно с къща-музей „Петя Дубарова“ успяват да намерят оригиналната стихосбирка на авторката. На нея е изобразено стихотворението й „Там някъде“.

Снимка: /www.facebook.com/shansturbg

На втората пейка има и портрет на Христо Фотев, създаден от бургаския художник Стоян Цанев.