Афишът на тазгодиишната „Киномания“ (16-30 ноември) предлага поредната порция качествено кино. Какво да изберем в морето от над 50 чужди и български заглавия.

Последният филм с участието на големия български актьор Никола Анастасов открива 31-вото издание на фестивала на 16 ноември. „Безкрайната градина“ е дебютен игрален филм на режисьора Галин Стоев, който от 2018 г. поема поста директор на Националния театър на Тулуза. Той определя лентата като „любовен триъгълник“, в който няма нито една класическа любовна сцена – никой никого не докосва, никой никого не съблича, никой никого не изнасилва.

И тази година „Киномания" остава вярна на традицията да представя новия филм на Уди Алън в България. Този път това е „Въртележка”, а в главните роли са Кейт Уинслет и Джъстин Тимбърлейк. Филмът разказва историята на служител в лунапарк и неговата странна съпруга, живеещи през 50-те години.

Режисьорската лента „Субурбикон” на Джордж Клууни също е сред хитовете - черна комедия за объркани хора, правещи много грешни избори в наглед идилична общност през 50-те години. Филмът е по оригинален сценарий на братя Коен.

Buena Vista Social Club: Adios е документална лента на номинирания за „Оскар“ режисьор Люси Уокър за филма му „Пустош“. Филмът проследява прощалното турне на легендарната кубинска група, за която Вим Вендърс направи култовия си филм.

Първият в историята на киното пълнометражен анимационен филм, рисуван с маслени бои, е „Да обичаш Винсент”, и също е в афиша на „Киномания". Историята разказва за живота на един от най-бележитите художници на нашето време- Винсент Ван Гог. В екипа на 124-мата художници от цял свят, работили по филма, има и български автор - Елизабет Христова.

Най-мащабната руска продукция за 2017 г. - „Матилда”, също е сред изненадите на „Киномания". Неин режисьор е Алексей Учител. Филмът е за любовта между руския император Николай Втори и балерината Матилда Кшесинска, и вече успя да разбуни духовете в Русия. Депутатката от Държавната дума Наталия Поклонская сезира прокуратурата за обида над царската особа, а определени религиозни среди в Русия се възмутиха от скандални сцени във филма.

Формата на водата” е най-новата лента на Гийермо дел Торо и ще бъде показана у нас само три дни след американската премиера. Режисьорът, известен с приказните си и често ужасяващи светове, отново създава една фантастична любовна история, ситуирана в разгара на Студената война в Америка през 1963 г. Филмът бе удостоен с тазгодишната голяма награда „Златен лъв“ във Венеция.

„Киномания" за деца 

Българският игрален филм „Лили Рибката” на режисьора Ясен Григоров е с участието на обичани български актьори, като преобразената в ромка-магьосница Татяна Лолова (която съвсем скоро спечели награда за цялостно творчество на фестивала „Златна роза” във Варна), Стоян Радев и Койна Русева, Елена Кабасакалова, Добрин Досев, Калин Сърменов, Десислава Спасова, Красимир Ранков, Линда Русева, Николай Урумов, Красимира Демирова, Луизабел Николова.

Анимацията „Кончето на Уенди” е на режисьора Дагмар Зойме и разказва за живота на момиченцето Уенди, който се променя по вдъхновяващ и изпълнен с паметни приключения начин, след случайната й среща с кончето Дикси.

Тад Джоунс и изгубеният град” е за най-непохватния авантюрист на света, който трябва да спаси любимата си от алчен милионер. Авторите представят прадукцията си като „най-забавната анимация, вдъхновена от Индиана Джоунс, която можете да си представите".