Какво е любовта днес? Този въпрос си задава Даниъл Джоунс, когато поставя началото на колонката "Модерна любов". Но отговорът не може да е еднозначен. Защото любовта не се поддава на дефиниции. Затова в този сборник четем за изпитанията на дългия брак, за трудностите да си родител, за загубата на любими хора и разбира се, за добрия стар романс, завършващ с хепиенд.

Някои от историите са необичайни, други са по-близки до нас. Някои ни разкриват по какъв начин технологиите са променили ритуала на ухажване, а други изследват вечните препятствия, пред които е изправен всеки, тръгнал по трънливия път в търсене на любовта. Всички обаче са до болка искрени. 

Заедно те разказват историята за всички измерения на любовта днес.

Тази книга е перфектното четиво за всеки, който е обичал или е бил обичан. С други думи, тази книга е за всеки, който се интересува от неразгадаемите пориви на човешкото сърце.

Даниъл Джоунс е редактор на колонката "Модерна любов" в "Ню Йорк Таймс" от нейното начало през 2004 г. Някои от книгите, които е написал, са "Love Illuminated: Exploring Life’s Most Mystifying Subject (with the Help of 50,000 Strangers)", "The Bastard on the Couch" и романът "After Lucy". Джоунс се появява всяка седмица в подкаста "Модерна любов" и е консултиращ продуцент на "Амазон Стюдиос" за едноименния сериал. 

Ето какво още споделя самият Даниъл Джоунс:

Колонката "Модерна любов"

Когато през 2004 г. започнахме да списваме колонката, ние, отговорните редактори (аз, стиловият редактор Трип Гейбриъл и съпругата ми – Кати Ханауер), решихме да интерпретираме любовта в по-широкото й понятие, защото не искахме да ограничаваме историите само до романтичната любов. Надявахме се есетата, които ще получаваме, да разглеждат както мрачните, така и светлите й страни, да се задълбочават както в радостта, така и в болката, които извират от неспирните ни усилия за близост с други човешки същества.

Определението любовна история

Обикновено най-въздействащите истории са онези, които разказват за връзки с голямо минало зад гърба си – в тях често срещаме изпитанията на дългия брак, трудностите да си родител и загубата на любими хора (деца, съпруг или съпруга, родители, приятели). В тези истории рядко има рози и целувки, но могат ли да бъдат определени като любовни? Абсолютно.

Любовта

От позицията си на човек, който през последните петнайсет години е изчел, прехвърлил или по някакъв друг начин възприел поне сто хиляди любовни истории, мога да кажа, че любовта в най-добрия вариант прилича повече на ръчна количка, отколкото на цвете: тя е груба и мръсна, но за сметка на това е устойчива. В същото време е трудно да се опише с думи.

Ако бях Спок от "Стар Трек", щях да опиша човешката любов като комбинация от три емоции или импулси: желание, уязвимост и смелост. Желанието те кара да се чувстваш уязвим, а уязвимостта изисква да бъдеш смел. 

Ако търсите различни прояви на смелост, ще ги намерите сред страниците на тази книга. Тези истории ужасяват и поучават. Те ще ви разсмеят, ще накарат сърцето ви да се свива и ще ви разплачат. От време на време (признавам) дори не звучат толкова съвременно. Но винаги отварят черупката на човешката любов, за да разкрият тъмната красота в нея. 

Три любопитни факта за "Модерна любов":

1. Колонката в "Ню Йорк Таймс" съществува вече над 16 години. Всяка седмица нова любовна история намира своя път към сърцата на милиони читатели. Интересен е подразделът "Мънички любовни истории", където се публикуват есета до 100 думи. Изненадващо е колко много емоции успяват да съберат авторите в тези "миниатюри за модерната любов".

2. Част от историите са адаптирани в сериал през 2019 г. Актьорският състав включва световноизвестни имена като Тина Фей, Анди Гарсия, Ан Хатауей, Дев Пател. Екранизацията е номинирана за "Еми". Може да видите трейлър на сериала във видеото по-долу.

3. Статиите са достъпни и под формата на подкаст. Забързаното ежедневие подтиква все повече хора да се обърнат към този удобен метод за запознаване с научнопопулярни предавания, забавни програми и др. Ето защо създателите на колонката "Модерна любов" разработват и едноименния подкаст, в който всяка сряда споделят и коментират въздействащи любовни истории. 

Прочетете откъс от "Модерна любов" от Даниъл Джоунс, която излиза от издателство "Хермес".