Често твърдим, че книгата е по-добра от филма. А когато книгата е вдъхновила филмов гении като Бернардо Бертолучи, е ясно, че става въпрос за литературен шедьовър. Точно такъв е романът "Мечтатели" от шотландския писател Гилбърт Адеър.

Първоначално публикуван със заглавие "Блажени невинните" (1988 г.), романът на Адеър е преработен и преиздаден, когато той получава възможността да напише и сценария за филма на Бертолучи от 2003 г.

Съвместната работа на двамата творци по продукцията създава една особена и изключително интересна симбиоза между двете произведения, които сякаш се раждат и прераждат едно в друго.

Любопитен факт е, че романът дори е посветен на тримата актьори, изиграли героите от книгата: Ева Грийн, Майкъл Пит и Луис Гарел.

Критиката често определя "Мечтатели" като прекалено провокативен и скандален, а репутацията на литературната творба се допълва и от тази на автора, който е на ръба да бъде идентифициран като "гей писател". Но провокацията на Адеър е изпълнена със съдържание, емоционална и дълбоко смислена. "Мечтатели" е любовно обяснение към младостта, свободата и интелекта. 

Романът проследява интимната история на трима приятели в историческия контекст на майските събития в Париж от 1968 г. Близнаците Тео и Изабел и американският студент Матю са влюбени в киното и са сред редовните посетители на легендарната филмотека Cinémathèque Française. Когато любимото им място затваря врати за посещения, героите откриват свой начин да запълнят липсата му.

Останали у дома без родителски контрол, тримата мечтатели прекарват няколко шеметни месеца в пълна изолация от света. В бохемския апартамент те се потапят в света на филмите, прекрачват всякакви граници, събуждат сетивата си и изпитват силата на въображението си.

"Романът на Гилбърт Адеър не е за барикадите и стачките, а за магическото съприкосновение между трима младежи на фона на събитията от 1968 г.", казва самият Бертолучи.

Книгата, заела своето значимо място в умовете и сърцата на читатели и критици, ще остане завинаги в световната литературна историята.

Гилбърт Адеър (1944 – 2011) е шотландски писател, поет, журналист и филмов критик. Роден в Единбург, той прекарва в Париж в периода от 1968 до 1980 г. Най-известен е с романите си "Любов и смърт на Лонг Айлънд" (1997) и "Мечтатели" (2003) – и двата с популярни филмови версии. Пише и множество сценарии за чилийския независим режисьор Раул Руис. Сред критиците е най-известен с постиженията си в превода на постмодерния роман на Жорж Перек "Пустота", в който буквата "е" не се използва нито веднъж. През 1995 г. Адеър дори печели Scott Moncrieff Translation Prize за това произведение. През 1998 г. и 1999 г. той е старши филмов критик в "Индипендънт он Съндей", където води и своя рубрика, наречена "Гилотината".

"Мечтатели" излиза в ново издание на 24 ноември от издателство "Кръг" в превод на Юрий Лучев и корица с кадър от филма на Наталия Чайкина.