Домът, в който през 1990 г. е заснета комедията „Сам вкъщи“, е купен от семейство Абъндшийн през 1988 г. за 800 000 долара. Къщата с шест спални и шест бани се намира в Уинетка, щата Илинойс, на около 30 километра от Чикаго.

Филмовият екип прекарва в къщата няколко месеца, докато снима – най-вече в дневната, около прочутото вътрешно стълбище и екстериорни сцени. През цялото това време семейство Абъндшийн живее на втория етаж. Тогава дъщеря им Лаура е на 6 години, така че можем само да си представяме колко интересно й е било да наблюдава снимките.

Преди няколко седмици, когато се навършиха 30 години от премиерата на лентата, тя сподели пред медиите, че Маколи Кълкин е учил репликите си заедно с учител в нейната стая. В стаята й почти по цял ден е бил и братът на Маколи – Кийрън, който има съвсем малко сцени в комедията.

Снимка: imdb.com

„Не очаквахме филмът да стане такъв хит. Пред къщата ни често имаше върволица от коли и хора, които искаха да видят дома с очите си и да го снимат“ – разказва Лаура.

През 2012 г. семейство Абъндшийн продава дома за 1,5 милиона долара.

В това видео, заснето от брокера Мариса Хопкинс, можете да разгледате къщата. Разбира се, интериорът е малко по-различен от филма, но феновете на комедията ще разпознаят стаите.

„Имайте предвид, че стълбището не е толкова подходящо за пързаляне. За снимките на филма бяха монтирали специална рампа“ – предупреждава бившата вече стопанка на дома Синтия Абъндшийн.

bTV ще излъчи 4-те епизода на култовата коледна поредица “Сам вкъщи” – на 24, 25, 28 и 29 декември от 17:00 ч.

Повече за самия филм можете да научите тук: