Най-старият фестивал за игрално кино „Златна роза“ се провежда в морската ни столица Варна за 39-и път и ще продължи до 29 септември. Откриването започна с филма „Просто хора“ на северно-македонския режисьор Игор Иванов-Изи. Йоана Буковска-Давидова е българската звезда в него.

„Това е една универсална балканска история, аз го гледах преди две вечери и мога да кажа, че съм горда да съм част от този филм“, сподели актрисата в предаването "Преди обед".

Филмът е трагикомедия и действието се развива в Северна Македония. „Просто хора“ показва шест лица, които неволно се срещат в съвременен мегаполис. Във филма свещеници играят хазарт, гангстери управляват съдилищата, безработен висшист става гробар, скърбяща вдовица става монахиня.

На въпроса защо не сме я виждали скоро на екран актрисата заяви: „Това трябва да попитате продуцентите и режисьорите, защо през тези години нямам друг филм“.

„Просто хора“ е заснет още през март 2018-а и е трябвало да мине на фестивала „Златна роза“ миналата година, но заради пандемията това не се случи.

Буковска поздрави режисьора на филма за решението му да обедини 5 националности, които говорят на своя език, но въпреки това си приличат по еднаквата си балканска чувствителност. Йоана също говори на български във филма, защото играе българка на име Петра. Македонците я избрали с кастинг, защото Игор Иванов е държал актрисата да е наша.

„Всички са абсолютно равнопоставени и филмът е балансиран. Разказва една много вълнуваща, съвременна, човешка история, само че с балкански привкус“, допълва Буковска.

Снимка: стопкадър

Приятели на актрисата изразяват мнение, че лентата кара човек да се замисли и да се почувства спокоен там, където се намира, защото вижда как живеят другите и разбира, че всичко му е наред, че е „просто човек“.

„Впечатление прави, че почти всички филми във фестивала „Златна роза“, са копродукции. Явно киното върви в тази посока. Пазарът ни така ще е по отворен за Балканите, за Европа, за Америка и мисля, че това, което се случи с Мария Бакалова, е едно от хубавите неща за българското кинопроизводство“, заяви още Йоана Буковска-Давидова.