Едно от най-блестящите имена на танцовата сцена – израелската хореографка Шарон Еял, и нейната танцова компания L-E-V пристигат в Пловдив тази есен.

Спектаклите на Еял се превръщат в световни събития и критиката очаква трескаво премиерата на най-новата ѝ продукция "Глава Трета" (Chapter 3) в Германия на 26 септември. Броени дни след това, на 5 октомври,  L-E-V Company ще гостува в Дома на културата "Борис Христов" – невероятна възможност да видим  Chapter 3 преди публиката на големите световни сцени.

Снимка: Ron Kedmi

"Chapter 3" продължава темата за любовта от предишните две продукции "OCD Love" и "Love Chapter 2". И този спектакъл носи уникалния почерк на Шарон Еял и мултимедийния дизайнер Гай Бехар, с когото през 2013 г. създават танцовата компания. Музиката е създадена от Ори Лихтик - един от основателите на електронната сцена в Израел, чийто плътен пулсиращ ритъм създава характерна клубна атмосфера на продукциите на L-E-V Company.

"OCD Love" (Обсесивно-компулсивно разстройство Любов) беше посрещнат с възторг от световната критика. Определят го като завладяващо, анатомично изследване на най-интимните човешки чувства. Вдъхновен е от едно от най-красивите съвременни любовни стихотворения, написано от Нийл Хилборн - човек с обсесивно-компулсивно разстройство, с неговите мании, тревожност и натрапчиви мисли, заради които губи голямата си любов. Според "Файненшъл таймс" това е спектакъл, който не прилича на никой друг и е причина да плачеш.

"Love Chapter 2" е изследване на още по-дълбоките преживявания и вътрешни конфликти – Ослепителен успех, коментира "Фигаро". Спектакъл, в който не знаете точно къде се намирате и не сте съвсем сигурни какво трябва да чувствате. Физическото присъствие на сцената е впечатляващо, екстремно и красиво материализиране на силата на човешката емоция - обобщават рецензиите на авторитетните европейски и американски медии.

Снимка: Regina Brocke

"Сhapter 3" е посветен на превъзмогването на раздялата, възстановяването на счупеното и търсенето на новите пътища. Останалото ще видим на живо на сцената на ONE DANCE WEEK.

Еял създава нов хореографски език със спонтанни и пластични, атлетични и нежни като сън движения, едновременно тревожен и привличащ, казват авторитетните критици. Британският "Гардиън" я нарича "един от най-поразителните и изобретателни хореографи, чиято работа се характеризира с изключителна техническа прецизност и фина, строга музикалност. 

"Вярвам, че когато танцуваш от дъното на сърцето, можеш да докоснеш хората… Ние всички търсим едни и същи неща. Искаме да обичаме и искаме да бъдем обичани. Искаме да създаваме връзки", отговаря Шарон Еял и настоява, че следва формата на класическия танц, но идващ отвътре, от същността на артиста.

Тя танцува от дете, но в Batsheva Dance Company става артистът, който завладява публиката. Израелската танцова компания "Батшева", съоснована от Марта Греъм през 1964 г., обединява танцьори от няколко държави. През 90-те, когато Шарон Еял влиза в нея, артистичен директор вече е друго велико име в танца – Охад Нахарин. Той създава нов танцов език - "Гага", залагащ на импровизацията като основен източник на движението. Ейял продължава и досега да използва този език в танцовата си компания, чието име на иврит означава сърце.

Билети за "Chapter 3" се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay.