През юли галерията на Гьоте-институт ще представи мащабен художествен и изследователски проект на Боряна Росса, разглеждащ образа и ролята на жените в българското кино. Като продължение на изложбата ще се проведе и "кино клуб", на който публиката ще може да гледа и обсъжда откъси от филми заедно с художничката и други гости.

Актуалният артистичен и изследователски проект "Отклонение: Жените в българското кино" на художничката Боряна Росса ще бъде показан в галерията на Гьоте-институт с откриване на 9 юли. Изложбата ще представи за първи път в цялост проекта, по който Росса работи от вече няколко години.

В самостоятелния си проект под формата на видеоинсталация художничката съчетава интервюта с единадесет жени от различни професии, които анализират женските образи в шест български филма от периода 1945-2019 г.: 

  • "Вълчицата" (1965)
  • "Отклонение" (1967)
  • "Понеделник сутрин" (1968)
  • "Последната дума" (1972)
  • "Шивачки" (2007)
  • "Воевода" (2017)

За да се потопят зрителите в съдържанието на филмите, авторката създава анимация от рисунки, някои от които представени в галерията, оформяйки я като тематична среда. 

Проектът е придружен и от компилация от интервюта с известни кинодейци по темата за пола в тяхното творчество, проведени през 2008 г. във връзка с академично изследване на Боряна Росса по темата.

С проекта си Боряна Росса проследява историята на развитието на женските образи в българското кино, обществените проблеми, които отразяват или критикуват, както и ролевите модели, които пропагандират през погледа на съвременни жени от различни поколения. 

Извън това на повърхността изплуват въпроси за регреса в някои области на женската еманципираност у нас, който особено след средата на 90-те години започва да се усеща все по-осезаемо. Не на последно място проектът повтаря тезата, че правата на жените не са даденост, а са извоювани от други жени и мъже.

В допълнение към изложбата зрителите ще имт възможност да се включат и в тематичен кино клуб на 13 юли, в рамките на който Боряна Росса ще представи проекта си, ще покаже откъси от избрани филми и ще дискутира с публиката. За участие в кино клуба е необходимо предварително да запазите място тук.