Ирина живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът й е осакатен в злополука, а тя е уволнена от работа. За да спаси семейството си, тя решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Постепенно Ирина ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш...

"Да носиш дете и да родиш, променя живота на всяка жена. Моят също. "Ирина" е много лична и много женска (но не феминистка) история за преоткриването на света чрез новия живот... "Ирина" е поетичен поглед към свят, в който на пръв поглед липсва всякаква поезия. Филмът разказва историята с прости изразни средства, не разчита на стилизирана, нестандратна визия - стремили сме се към максимална автентичност и искреност на образите... "Ирина" е филм за прошката. История, която поставя морални и етични въпроси, но едновременно с това ни води на място, където отговорите им губят своето значение. Място, на което прошката е единственият начин за превъзмогване на отчаянието, болката и гнева. Единственият начин да оцелееш", казва за режисьорката Надежда Косева дебютния си филм. 

Надежда Косева е родена в София през 1974 г. След като завършва НАТФИЗ, тя режисира късометражния филм "Ритуалът", част от омнибуса "Поколение: Изгубени и намерени", с премиера на Берлинале Форум '05. Следват късометражните филми "Омлет", с почетен диплом от Сънданс '09, и "Втори дубъл", с почетен диплом от Сараево '11. Дебютният ѝ пълнометражен игрален филм "Ирина" е номиниран за Европейска филмова награда за откритие 2019 и има още 20 международни и национални награди. 

"Ирина" е третият филм, по който работим заедно с Надя Косева. С нея направихме "Ритуалът", който бе включен в омнибуса "Поколение: Изгубени и намерени", открил програмата "Форум" на Берлинале 2005 година, и "Втори дубъл" (2011), който спечели почетен диплом в Сараево. И ето, че дойде време за първия пълнометражен филм на Надя – "Ирина", казва продуцентът Стефан Китанов.

"Надежда Косева предлага един майсторски реализиран дебют - вместо да казва, тя избира деликатно да подчертае значимостта на детайлите, като им придава специален смисъл: ръцете на Ирина, влизане в и излизане от пространството на действието, обувки (галошите са заменени от червени токчета и от ботуши в града)... Тя успява да постигне много чрез режисурата. Чрез поредица от много добре композирани паралели и огледални ефекти (стъкло, отражения в прозорците, прозрачни стени, които действат като разделител, но и същевременно пропускат нещата да преминат), Косева представя своеобразен калейдоскоп от проблеми и социални конфликти, които тя интуитивно включва в своето изследване на осуетените майчински чувства на Ирина и бавното й пътуване през една зима до другата страна, към един проблясък на помирение", пише Бенедикт Прот от cineuropa.org.

"Винаги готова да оспори неравенството, Ирина е пълна със страст и стремеж към по-добър живот, ала тя трябва да открие и какво означава да обичаш и да прощаваш. Надежда Косева режисира с много вяра и увереност своя дебют, опирайки се на опита от късометражните си филми", пише Андре Симоновиец от Filmuforia. 

Проектът получи подкрепа за развитие от Програма МЕДИА на Европейския съюз, South Eastern Europe Cinema Network и ИА "Национален филмов център”; освен това участва и в седмото издание на Script East training workshop. По-късно "Ирина" получи подкрепа за производството от ИА "Национален филмов център". Надя посвети много време и енергия в търсене на подходящи места за снимки - да използва по най- подходящ начин средата, създаваща автентичност на мястото, в което се развива действието. За ролята на Ирина се доверихме на младата актриса Мартина Апостолова, за която това е първо участие в киното - останалата част на пъзела се подреди около нея. Успехите на филма след неговата международна премиера във Варшава и национална във Варна доказват, че сме направили правилния избор – Мартина спечели 8 награди за най-добра актриса от фестивали в рамките на една година (Варна, Варшава, Котбус, Тбилиси, Хонконг, Техеран, Бари, Палич), което е уникално постижение за актьор в световен мащаб.

"Ирина" е носител на наградите:

Варна ’18 – "Златна роза" за дебют, "Златна роза" за най-добра актриса, Наградата на СБФД

Варшава - Специалната награда на журито за Мартина Апостолова и Наградата на екуменическото жури Котбус –

Награда за дебют и Награда за най-добра актриса за Мартина Апостолова 

Тирана – Голямата награда "Златна сова" за най-добър филм

Тбилиси – Почетен диплом за актриса (Мартина Апостолова)

Хонконг ’19 – Награда за най-добра актриса за Мартина Апостолова

Техеран – Награда за най-добра актриса за Мартина Апостолова

Москва – Международни филмови награди "East – West. Golden Arch" – номинация за женска роля за Мартина Апостолова 

Линц – Награда на публиката

Бари – Почетен диплом за актриса за Мартниа Апостолова

Лос Анджелис SEEFest – Най-добър филм, Най-добър дебют и Награда на публиката

Токио "Skip City" - Наградата за режисура (поделена)

Палич – Почетен диплом за актриса за Мартина Апостолова

Европейски филмови награди – Номинация за Европейско откритие (Discovery Award – Prix FIPRESCI)