Мненията за новия сериал на Amazon „Пръстените на властта“ са напълно противоположни – част от зрителите смятат, че сериалът е перфектен, докато други са на мнение, че е пълен провал. За милиардера Илон Мъск обаче няма съмнение – сериалът подигравка с творчеството на Дж. Р. Р. Толкин.

Снимка: Getty Images

„Толкин се обръща в гроба“, написа Мъск в Туитър. „Дотук всички мъжки персонажи са страхливци, задници или и двете. Само Галадриел е смела, умна и мила.“

Тази нападка към сериала всъщност е атака срещу един от големите конкуренти на Мъск – милиардера Джеф Безос, който управлява Amazon и лично стои зад проекта „Пръстените на властта.“

Двамата мъже се състезават не само за мястото на най-богатия човек на света, но и за надмощие в космоса. Мъск има космически проект, известен като SpaceX, докато Джеф Безос стои зад Blue Origin.

Снимка: Getty Images

На страната на сериала застане популярният писател Нийл Гейман, който се заяде с Илон Мъск за неуспешния му опит да купи Туитър.

„Илон Мъск не дойде да ми поиска съвет за това как да се провали в купуването на Туитър и аз няма да ходя при него за критика на филми, сериали и литература.“

РАСИЗМЪТ ЛИ Е ПРИЧИНАТА ТОЛКОВА МНОГО ХОРА ДА НЕ ХАРЕСВАТ СЕРИАЛА?

Илон Мъск, както и голяма част от критиците на новия сериал, биват набедени за расисти, когато си позволят да критикуват предисторията на „Властелинът на пръстените“.

Снимка: imdb.com

Причината за това е, че една от най-големите гордости на създателите на сериала е расовото разнообразие сред актьорите. За разлика от „Властелинът на пръстените“, в този проект са привлечени хора от африкански и азиатски произход. За пръв път видяхме чернокожи елфи, джуджета и хобити.

Снимка: imdb.com

Целта на създателите е да направят сериал, който „по-точно отразява нашия свят“. Проблемът, поне за една голяма част от най-запалените фенове е, че Толкин не описва „нашия свят“, а Средната земя, населена от джуджета, хобити, дракони и други фантастични същества. И всеки, който се е потопил поне малко в невероятния свят на Толкин знае, че авторът е създал сложна митология, описвайки произхода и характерните черти на всяка от множеството създадени от него раси. И не, в книгите на големия британски писател няма азиатски или африкански елфи.

Друг е въпросът обаче дали тези разминавания трябва да са причина за отхвърлянето на сериала. Ако историята е добра и сериалът е направен качествено, цветът на кожата на актьорите не би трябвало да е пречка за гледането му.

Снимка: imdb.com

Илон Мъск има мнение и по тази тема, разбира се. „Тези, които обявяват всяка критика за „Пръстените на властта“ за расизъм всъщност са прикрити расисти“, написа той в Туитър.

Снимка: imdb.com

Залогът за този сериал е много голям, тъй като това е най-мащабната и скъпа продукция за малкия екран, създавана някога. Всеки епизод от сериала струва по около 60 млн. долара. Нещата обаче не се развиха според очакванията на създателите му, не само заради критиките, но и защото „Пръстените на властта“ влезе в директен сблъсък за зрителския интерес с дългоочакваната предистория на „Игра на тронове“, озаглавена „Домът на дракона“.

Кой от двата сериала се представя по-добре може да прочетете тук: