На 1 юни на официална церемония в Античния театър на град Пловдив бяха наградени победителите и техните подгласници в единадесетите Годишни награди на Фондация Енчо Керязов. С нея беше дадено началото на спектакъла “Нощ на звездите”, който е под патронажа на кмета на Община Пловдив, г-н Здравко Димитров, и с медийното партньорство на bTV.

 

Тази година по предложение на г-н Енчо Керязов “Нощ на звездите” е подарък за Международния ден на детето с послание за мир в света. Годишните награди са подкрепени от Министерство на образованието и науката  , Национално сдружение на общините в Република България и Институт по математика и информатика БАН.

В категория Образование Голямата награда е присъдена на Борислав Кирилов, ученик в Първа частна математическа гимназия гр. София. В момента той е най-опитният член на националния отбор на България по математика, носител на златен и сребърен медал от международна олимпиада, както и лауреат на уважавани международни състезания като Балканиадата по математика и Жаутиковската олимпиада.

Негови подгласници са

Биляна Димитрова от Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" гр. София. В историята на Годишните награди, тя е първото момиче с математика, физика и химия,  което влиза в тройката на номинираните. Носител е на златен медал от Европейска олимпиада по математика за момичета, като успоредно с това има медали от национални и международни олимпиади и състезания по физика и химия.

Даниел Димитров, ученик в Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" гр. Варна. Има принос за участието на националния отбор на България в Олимпиадата по география на Централна, Източна и Югоизточна Европа през 2019 г., на която печели сребърен медал. През 2021 г. печели сребърен медал на международната олимпиада по география.

В тази категория двете специални награди „Творец с кауза“ получават Джоана Дахабре от Профилирана природо-математическа гимназия "Нанчо Попович" гр. Шумен за нейните проекти в областта на литературата и екологията и  Румен Михов, ученик в Природо-математическа гимназия "Атанас Радев" гр. Ямбол, за неговия принос за развиването на интереса на малките ученици към математиката и информатиката и на способностите им в тази област на познанието.

Наградите на победителите връчи кметът на Община Ямбол, г-н Валентин Ревански.

В категория Изкуство Голямата награда е присъдена на пианистката Хрисиана Савова от Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ гр. Пловдив. През 2021 г. тя има впечатляващи постижения: първа награда на IX Международен музикален конкурс на хоровата, вокална и инструментална музика “JS Fest competition” Финландия; първа награда на XIV Международен фестивал на изкуствата "Орфей в Италия", организиран в Лидо ди Йезоло Венеция;  абсолютна първа награда с най-висок резултат в областта на международния конкурс „Piccolo Piano Talents“ Сърбия.

Нейни подгласници са:

Юлиан Станчев, ученик в Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ гр. Пловдив. През 2021 г. Юлиан има призови места в Международен фестивал за китара „Тремоло“ гр. Скопие; в Международен конкурс за млади виртуози „Охрид, обичам те!“ гр. Охрид; в Международен конкурс по китара „Трансилвания“ гр. Клуж-Напока, Румъния; в ХІІ Конкурс за млади изпълнители на оркестрови инструменти „Добрин Петков“, област „Дървени духови инструменти“.

Крум Русинов, ученик в Начално училище “ Станислав  Доспевски” гр. Самоков. През 2021 г. печели награди на големи фолклорни фестивали и конкурси, за изпълнение на народни песни: лауреат на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “Професор Асен Диамандиев“ гр. Пловдив;  сребърен медал от 9-ти Балкански шампионат по фолклор “Евро фолк- Жива вода 2021г.“ и нагрда “Откритие на младия талант” от Балканския шампионат;  златен медал и грамота за отлично представяне, съхранение и разпространяване на българската култура в онлайн конкурс „Светлини и таланти“ гр. София.

В категория Спорт Голямата награда е присъдена на плувеца Йосиф Миладинов,  ученик в Спортно училище "Васил Левски" гр.  Пловдив. Той е най-успешният плувец в България за 2021 година, като големите му успехи са на Олимпийските игри в Токио 8-мо място в дисциплина 100 м бътерфлай за мъже;  на Европейското първенство в  Будапеща 2-ро  място в дисциплина 100 м. бътерфлай за мъже;  на Европейското първенство в Рим 1-во  място в дисциплините 100 м. бътерфлай и 50 м. бътерфлай за юноши.

Негови подгласници са

Уилиам Чолов, състезател на Спортен клуб по бокс „Боксова Академия Боби Бояджиев”.  През 2021 година, на големите шампионати по бокс за младежи, Уилиам печели титлата в Европейското първенство и бронзов медал на Световното първенство. Той е многократен републикански шампион, един от младите перспективни състезатели на България.

Софи Тенева от Спортно училище “Димитър Рохов” гр. Сливен, е състезателка на спортния клуб по борба на Станка Златева, която я тренира от самото начало. През 2021 г. прибавя в актива си 2 златни медала от републиканските шампионати в България, сребърни медали от Световно първенство по борба за кадетки в Будапеща кат. до 61 кг и от Международен турнир по борба Букурещ. Класира се на  8-мо  място на Световно първенство по плажна борба.

В тази категория е присъдена специална награда „Смело сърце“  за Стивън Бориславов, ученик в 10-то Основно училище "Алеко Константинов"  гр. Перник. Стивън е футболист. Има спечелени 14 златни, 13 сребърни и 4 бронзови медала, индивидуална награда за голмайстор в Гърция, отборно класиране на 3 място в Италия, 3 купи за най- полезен играч, индивидуална награда за най- техничен играч. В продължение на  5 години е капитан на отбор в по- голяма от неговата възрастова група. Диагностициран е със сериозно заболяване и в момента е на лечение в Германия. Родителите му и неговите съученици организират кампании за събиране на пари, с които да се заплати лечението му в немската клиника.

Наградата на Спонсора на годината е за Дани Цанков, ученик в Спортно училище "Олимпиец" гр. Перник. Той е един от най-перспективните български състезатели по мотокрос, който в последните години впечатлява с резултатите, които постига в национални и международни състезания. Дани е първият български състезател по мотокрос  със сребърен медал на европейско първенство и първият българин, поканен на Камп Ямаха – само 10 деца от Европа получават такава покана.