Филмът „Жокер“ ще тръгне по кината в началото на следващия месец, но вече мина през няколко международни фестивала и отзивите са изключително положителни. Има обаче един аспект от него, който притеснява много хора, предимно американци – насилието.

Преди два дни, по време на интервю за „The Telegraph“, Хоакин Финикс, който играе главната роля, бил попитан дали според него филмът може да подбуди към агресия психически нестабилни хора и това да доведе до фатални резултати. Въпросът разстроил Финикс, който е известен като много емоционален човек и се наложило интервюто да бъде прекратено за един час.

Снимка: imdb.com

Притесненията около ефектът, който филмът би могъл да има, изобщо не са преувеличени. През 2012, по време на прожекция на филма за Батман „Черният рицар: Възраждане“, мъж, облечен като Жокера, откри стрелба в киносалона и уби 12 души и рани 70. Счита се, че действията му може да са провокирани от излезлия през 2008 г. филм „Черният рицар“, в който Жокера е главен злодей.

В новия филм психопатът от „Готъм“ е централният персонаж, което според много критици на филма, ще създаде у зрителите симпатия към човек, който убива и измъчва хора за забавление. Жокера е най-големия враг на Батман в комиксите за маскирания супергерой.

Снимка: imdb.com

От Warner Bross., студиото, което стои зад новия филм, отговориха на критиките: „Нека е ясно – нито персонажът на Жокера, нито самият филм, цели да оправдае насилието в реалния свят. Филмът, създателите му и студиото нямат намерение да превръщат този персонаж в герой.“

Въпреки уверенията на създателите, много американски кина смятат да засилят мерките за сигурност в салоните, за да не се повтори трагедията от 2012 г. Заради отличните отзиви от критиците, нетипични за филм, вдъхновен от комиксов персонаж, се очаква „Жокер“ да постигне изключителен успех.