"20 000 вида пчели" – дебютният филм на режисьорката Естибалис Уресола Солагурен, получи най-много номинации за наградите "Гоя" - испанският еквивалент на "Оскар"-ите, съобщават "Холивуд рипортър" и сайтът Дедлайн.

Филмът на Солагурен - разказ за транссексуално дете, търсещо своята идентичност, който дебютира на Берлинале тази година, води с 15 номинации за отличията, следван от драмата за Нетфликс "Обществото на снега" на Хуан Антонио Байона с 13.

Снимка: Getty Images

Сред номинациите за "20 000 пчели" са за най-добър филм, най-добър нов режисьор, най-добра актриса и сценарий.

"Обществото на снега" на Байона също ще се съревновава в категорията за най-добър филм.

Снимка: Getty Images

С 11 номинации за наградите "Гоя" е филмът "Затвори очи" (Close Your Eyes), с който 83-годишният испански режисьор ветеран Виктор Ерисе отбелязва завръщането си след над 30-годишна пауза.

Снимка: Getty Images

Десетгодишната София Отеро – звездата на "20 000 вида пчели", която спечели наградата "Сребърна мечка" на Берлинале за най-добро изпълнение в главна роля, е с номинация за най-добра актриса, пише БТА. 

"Обществото на снега" на Хуан Антонио Байона по едноименната книга на Пабло Виерси, който закри кинофестивала във Венеция, ще представлява Испания в надпреварата за най-добър международен филм на "Оскар"-ите.

Снимка: Getty Images

Историята за оцеляване беше претворена и във филма "Живи" (1993) на режисьора Франк Маршал, припомня Дедлайн.

Филмовите награди "Гоя" ще бъдат раздадени на 10 февруари на церемония във Валядолид.