"Междузвездни войни" е франчайз, който промени всичко в множество индустрии. Сагата роди герои, които станаха част от попкултурата, а феновете ги обичат или мразят със страст, която изгаря по-силно от слънцето на Татуин. Джордж Лукас, вдъхновителят на тази вселена, също има свои чувства към персонажите и според MovieWeb той мрази подлия гангстер Джаба Хаитянина.

Джордж Лукас не понасял масивната кукла, използвана за оживяването на охлювоподобното същество. Според слуховете първоначалният персонаж на Джаба е бил мъж в огромно кожено палто, изигран от Деклан Мълхоланд, но режисьорът не бил доволен от начина, по който се е получила сцената, и я премахнал. След това той преработва героя в голямо охлювоподобно същество, използвайки най-модерна кукла, но не харесва и тази версия на героя, както и цената му от половин милион долара. В крайна сметка Джаба загива, когато принцеса Лея увива верига около гърлото му.

Хлъзгавият гангстер намира път към сърцата на феновете, появявайки се в още сюжети. Когато Лукас преосмисля и ремастерира шедьоврите си, той вмъква конфронтация между Хан Соло и Джаба на космодрума Мос Айсли на Татуин преди бягството на Соло с Люк и Кеноби в "Междузвездни войни: Нова надежда". След това Джордж Лукас го вмъква като ВИП гост на състезанието с капсули в "Междузвездни войни: Нова заплаха", включва го и в "Междузвездни войни: Клонираните атакуват".

За голямата популярност на Джаба говори и фактът, че куклата присъства в Музея на восъчните фигури на Мадам Тюсо (на снимката горе).