Той е легенда, точно като персонажите, които играе в киното. Великият Харисън Форд, актьорът, който играе в 4 от 10-те най-успешни филма на всички времена, днес навършва 81 години!

Снимка: Getty Images

Преди много години в една далечна Калифорния

Харисън Форд се ражда в семейство на актьори, което и предопределя житейския му път. Още в училище той не остава незабелязан и когато в сградата е инсталирано радио, неговият глас е първото нещо, което учениците чуват.

Именно с гласа си Харисън Форд получава първите си роли. Той участва в радиопрограми, но може ли външност като неговата да остане скрита дълго?

Снимка: Getty Images

Първата му роля, за която получава признание, е във филма „Време за убиване“, където обаче се появява във финалните надписи като Харисън Дж. Форд, за да не става объркване с актьора от нямото кино Харисън Форд.

Кариерният път, който съдбата му е предначертала обаче е такъв, че много скоро никой не се сеща за друг човек, когато чуе името на Харисън Форд.

Две роли, които превръщат Харисън Форд в Холивудска легенда

През 70-те години Харисън Форд започва да получава по-големи роли и попада в полезрението на младия режисьор Джордж Лукас. Форд участва във филма му „Американски графити“ и по-късно Лукас го кани да се яви на прослушване за следващия му филм – „Междузвездни войни“.

 

 

Снимка: imdb.com

Харисън Форд получава ролята на контрабандиста Хан Соло, а успехът на филма е по-голям, отколкото създателите му са си представяли дори в най-смелите си мечти. Хан Соло, а покрай него и Харисън Форд, става секс символ за поколения кинозрители.

Снимка: imdb.com

Форд участва в следващите няколко филма от поредицата – „Империята отвръща на удара“ и „Завръщането на джедаите“. Той признава, че много се е надявал в края на третия филм Хан Соло да бъде убит, но Джордж Лукас отказва. Това се случва десетилетия по-късно в продълженията на супер успешната трилогия.

За много актьори получаването на култова роля като тази на Хан Соло е пикът в кариерата им и в следващите години хората ще ги свързват само с този персонаж. Това не е така при Харисън Форд, който скоро след това получава друга, дори още по-легендарна роля.

Снимка: Movie-screencaps.com

През 1981 г. излиза филмът „Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот“, в който Харисън Форд изпълнява главната роля. Той не получава лесно ролята, въпреки че Стивън Спилбърг го харесва от самото начало. Джордж Лукас, партньорът на Спилбърг в проекта, не е съгласен Форд да получи главната роля, защото това ще отклони вниманието от предстоящия трети филм от поредицата „Междузвездни войни.“

Ролята трябва да отиде при Том Селек, но той отказва и в крайна сметка Харисън Форд я получава – решение, за което Джордж Лукас едва ли някога е съжалявал.

Харисън Форд заедно с Джордж Лукас и Стивън Спилбърг
Снимка: Getty Images

Поредицата за Индиана Джоунс става огромен хит, също като „Междузвездни войни“, а Харисън Форд се оказва главният актьор в двата най-успешни филма на 70-те и 80-те години.

Хан Соло или Индиана Джоунс – коя от двете роли Форд харесва повече?

Кинолюбителите може и да спорят коя от двете роли на Харисън Форд е по-добра, но за себе си той е взел решение – Индиана Джоунс.

Форд, който не страда от излишна скромност, вече заяви, че никой никога не би могъл да изпълни тази роля и той завинаги ще е единственият истински Индиана Джоунс. 

 

Да си припомним още любопитни факти за уникалния Харисън Форд:

  • Преди да пробие като актьор, Харисън Форд работи като дърводелец. Той все още практикува занаята, но само като хоби.
  • През 1997 г. Форд беше обявен за най-великата филмова звезда, а през 1998 г. за най-сексапилния жив мъж на планетата.

  • Разводът му с Мелиса Матисън през 2004 г. е четвъртият най-скъп до този момент. Харисън Форд се прощава с 85 млн. долара от състоянието си от около 300 млн.
  • Харисън Форд е активен природозащитник и на негово име са кръстени вид мравки.

  • Той е любител пилот и дори е претърпявал катастрофи.

Снимка: Getty Images

  • Харисън Форд не обича публичното внимание, избягва папараците и рядко дава интервюта.
  • Той има 12-годишна връзка със звездата от „Али Макбийл“ Калиста Флокхарт.

Харисън Форд и Калиста Флокхарт
Снимка: Getty Images

  • Харисън Форд е баща на четирима сина и една дъщеря.
  • Актьорът беше в България през 2013 г. за снимките на филма „Неуязвимите 3“.