Знаменитият актьор Джон Малкович ще гостува през юли в театрално-оперен спектакъл, представен съвместно с музикалния фестивал „Варненско лято“.

„Адска комедия“ ще се играе на 23 юли. Джон Малкович ще се появи на сцената заедно със световноизвестните сопрано изпълнителки Чен Райс и Сузане Лангбайн и престижния виенски оркестър за класическа музика „Виенска академия“.

Спектакълът е с автор и режисьор Михаел Щурмингер и разказва документалната история за австрийския сериен убиец на жени Джак Унтервегер. Джон Малкович влиза в ролята на злодея с талант и престъпни намерения, докато двете сопрано певици извисяват гласове в арии от Хайдн, Моцарт, Глук, Вивалди и други композитори, като така представят жените в неговия живот.

Джон Малкович игра за първи път на българска сцена в средата на февруари.

Най-скъпите билети за трите спектакъла в Народния театър струваха 400 лева и това породи много дискусии в социалните мрежи.

Фестивалът „Варненско лято“ ще се проведе между 1 и 10 юни.

Двайсет и пет постановки от България и чужбина ще бъдат представени на различни сцени в града като част от 31-ото издание на Международния театрален фестивал. Тази година българската селекция откроява от актуалния театрален афиш осем спектакъла, които демонстрират стремеж към високо художествено ниво, театрално майсторство и интерес към значими теми.

Именно театралният фестивал „Варненско лято“ допринесе за популяризирането в България на словенския режисьор Йерней Лоренци, наложил се през последните години сред големите имена на европейската сцена. По покана на Народния театър той постави в София авторския спектакъл „Орфей“ и театралната критика го определи за водещо събитие на изминаващия сезон. Отличеният с няколко награди „Икар“ ще гостува във Варна като част от българската селекция на фестивала.

В нея присъства и музикално-театралното събитие „Представление и половина“ с режисьор Стоян Радев и по текстове на действащите лица – всички четиринайсет актриси от трупата на театъра „Българска армия“. Варненският театър-домакин участва в селекцията с новия си спектакъл по Ибсен „Юн Габриел Боркман“ на режисьора Пламен Марков с Николай Урумов в главната роля. В нея се представя и актьорът-режисьор Ивайло Христов с постановката си „Чест“ (Театър 199) на известната австралийска авторка Джоана Мъри-Смит с Владимир Карамазов в главната роля.

 

Едни от водещите лица на съвременния български театър присъстват в селекцията със спектакли, които извеждат на повърхността теми, занимаващи всеки съвременен човек днес – от екологичната криза през борбата между половете до обществената и персоналната толерантност към различните хора.

 

Към тях се причисляват два спектакъла на Стайко Мурджев – „Укротяване на опърничавата“ по зрелищната Шекспирова комедия (с участието на Герасим Георгиев – Геро и Маргита Гошева) и „Дебело прасе“ по провокативната пиеса от съвременния американски драматург Нийл Лабют (с Койна Русева и Анастасия Ингилизова).

Явор Гърдев присъства в селекцията с най-новата си постановка по хапливия и остроумен текст „Това не го казвай“ от номинираната за френската театрална награда „Молиер“ авторка Саломе Льолуш с участието на неповторимите Захари Бахаров и Теодора Духовникова, а известните актьори Елена Телбис и Бойко Кръстанов влизат в ролята на млада двойка, изправена пред дилемите на все по-комплексния съвременен живот в „Дишай“ от британския драматург Дънкан Макмилан с режисьор Марий Росен.

От програмата NT Live, която показва на киноекран най-доброто от британския театър, ще можем да видим театралния дебют на Емилия Кларк („Игра на тронове“) на лондонския Уестенд в нова версия на „Чайка“ от А. П. Чехов с режисьор Джейми Лойд, чийто наелектризиращ „Сирано дьо Бержерак“ гледахме миналата година.

Билети за фестивалните събития вече може да се закупят на касите на Фестивалния и конгресен център – Варна и онлайн на fccvarna.bg, а за отделни събития и от eventim.bg. От 15 май ще ви очакват и касите на ТМПЦ- Драматичен театър – Варна.

За какво хората биха похарчили 400 лв., на каквато цена се предлагаха част от билетите - вижте в нашата анкета.