Това нещо ще бъде преодоляно в един момент - е оптимист за бъдещето i COVID-19 театралният и кино режисьор Явор Гърдев.

„Когато има тежки периоди, самодисциплинта може да наложи друг поглед върху ситуацията. Въпрос на вътрешни усилия е. И колкото по-стоически се действа, толкова по-добре“, споделя той в студиото на "120 минути".

Според режисьора хората, които не вярват в съществуването на коронавируса, в един момент ще активират инстинкта си за самосъхранение. „Мисля, че това е въпрос на коректност към другия най-вече. В един момент тези, които не вярват, ще станат по-внимателни.“

Самият той също се страхува, но смята, че страхът може да се култивира. Още от началото на пандемията стриктно спазва мерките. Страхът за режисьора е нещо абсолютно нормално: "Хората, които демонстрират колко безстрашни са, всъщност се страхуват най-много. Има някаъв вид репчене у някои хора, което не може да намери своята мишена. И в крайна сметка става безцелно.“

В момента актьорите репетират онлайн. Заради COVID-19 положението и в театрите е усложнено. В Америка и Германия те са затворени, а в България се работи в режим 30% посещаемост от публиката.

Постановката, по която режисьорът работи в момента, разказва за репресиите в Беларус. Тя се чете верижно в много театри по света. Подема я и Джон Фридман, американски театрален критик, който превежда много руски пиеси. Явор Гърдев се включва в тази инициатива заедно с трупата на Плевенския театър. Репетициите ще завършат с видеозапис, който всеки ще може да гледа.

Цялото предаване може да гледате в btvplus.bg.