През 1996 г. в Станфордския университет двама състуденти се захващат с нещо, което ще промени света завинаги. Сергей Брин и Лари Пейдж започват разработката на най-голямата търсачка в интернет - Google.

Днес технологичната компания е един от световните бизнес гиганти, като се оценява на над 450 милиарда долара. В Google Сергей Брин ръководи специалните и иновативни проекти, като технологията за самоуправляващ се автомобил, който всички очакваме с нетърпение.

В интервю през 2000 г., преди Google още да бъде листвана като публична компания, Брин разкрива книгите, които са променили живота му и са го вдъхновили с креативност, за да започне кариера в технологичния свят.

Снимка: Getty Images

"Сигурно се шегувате, г-н Файнман!" от Ричард Файнман / "Surely You're Joking, Mr. Feynman!" - Richard P. Feynman

Наричан "най-великият ум след Айнщайн", Ричард Файнман е един от най-забележителните американски физици на 20 век. Ученият разширява теорията на квантовата електродинамика, за което получава Нобелова награда за физика през 1965 г., и участва в секретния проект "Манхатън" за разработване на атомната бомба в САЩ. Известен е още с книгите "Какво те е грижа какво мислят другите?" и "Смисълът на всичко това". За "Сигурно се шегувате, г-н Файнман!" щатският "Los Angeles Times Book Review" пише "Тази книга е като лакмусова хартия: всеки, който я чете и не умре от смях, не е в ред", а "Detroit Free Press" допълва с "Ако има книга, която може да разчупи стереотипа за скучния учен, то това е точно тази".

Снимка: Getty Images

"Снежен крах" от Нийл Стивънсън / "Snow Crash" - Neal Stephenson

Брин е голям фен на научната фантастика, а бестселъра на Нийл Стивънсън е любимата му в сай-фай жанра. През 2010-а "TIME" я определя за един от 100-те най-добри англоезични романа, публикувани след създаването на списанието през 1923 г. Действието в антиутопията се развива в близкото бъдеще, като книгата предсказва зората на социални мрежи, а според Брин е изпреварила времето си с поне 10 години.