Цветана Манева и Теодора Духовникова ще си партнират в новата пиеса на Яна Борисова "Тъгата на кралиците". Сцената на Народен театър "Иван Вазов" среща двете изключителни актриси в постановка, режисирана от Стилиян Петров.

Това ще бъде и първата премиера на Народния театър за 2022 г. Очакваните дати са 9 и 10 март, на Камерна сцена в театъра. 

"Започнахме репетиции на “Тъгата на кралиците” - новата пиеса на любимата ми Яна Борисова. Да бъдем двете на сцената, с Цветана Манева, е огромна радост и вълнение. На добър ни час" - написа Теодора Духовникова в Инстаграм профила си. 

Черно-белият кадър, който тя сподели, перфектно допълва новината и кара зрителите да бъдат още по-нетърпеливи за крайния резултат.

Цветана Манева е в ролята на Атина, а Теодора Духовникова - Ема. 

"Казват, че душата на човека е като хотел – понякога собственикът е един през целия ти живот, а друг път се сменят по няколко. Може да се случи така, че някой да „резервира“ сърцето ти, пристигайки в безименна и безлунна нощ, за да остане, или да си тръгне на сутринта, оставяйки мръсни отпечатъци, разбити стени и откраднати спомени..."

Точно такъв „одушевен“ хотел, вместилище на необикновени истории, биографии, събития и съдби, ще срещне две актриси на сцената. 

Пиесата говори на красив, странен и поетичен език за стоицизма, екзистенциалната тъга и търпеливия път на човеците един към друг, разказва „невъзможните раздели“, но без сантимент и мелодрама. Героините на Цветана Манева и Теодора Духовникова са едновременно завършени в своята художественост образи, но и автентични героини, жени, които се досягат до болезнената същност на съвременния човек.

Срещата на „кралиците“ е в хотела, който диша заедно с диханията на героините и музиката на Лима, пианист, дал обет за мълчание след непосилието да понесе едно нещастие.

В новата си пиеса Яна Борисова продължава да следва разпознаваемата си творческа линия и да разгръща драматургичния си свят. "История за вселената и това да си различен" - така тя определи пиесата. 

Сценографията и костюмите са на Никола Тороманов, музиката – на Милен Кукошаров. Драматург е Мирела Иванова, помощник-режисьор – Ирина Иванова, а фотограф – Божидар Марков.