"Дневник на чумавата година" – една от емблематичните творби на Даниел Дефо – отново достига до българските читатели. Издателство "Апостроф" публикува това ключово произведение на английския писател в първо самостоятелно издание у нас с оригиналния превод на Васил Атанасов. 

Макар книгата да описва Голямата чумна епидемия в Англия от средата на XVII век, аналогията със съвремието е неизбежна. Неслучайно британският вестник "Телеграф" пише: "Изненадващо, "Дневник на чумавата година" е задължително четиво за хората, изправили се пред пандемията от COVID-19." А британският "Гардиън" допълва: "Написана през 1722 г., тази е книга е актуална и днес. Особено днес".

През 1665 г. чумата покосява Лондон и отнема почти 100 000 живота. По това време Даниел Дефо е само дете, но по-късно извиква спомените си, за да създаде ярка хроника на епидемията и жертвите ѝ. Според мнозина книгата се базира на записките на неговия чичо Хенри Фоу, който води обстойни дневници в разгара на трагичните събития в родния му град.

Разказана от първо лице, "Дневник на чумавата година" не е документално четиво, но е една от малкото художествени творби, които историците приемат за достоверен източник на информация за тези времена.  

В книгата следваме героя на Дефо, Х. Ф., по улиците на преобразения град – пътищата са призрачно празни, по вратите на заразените къщи са изрисувани червени кръстове, колите на мъртвите са се запътили към изкопаните в гробищата ями. Срещаме и ужасените жители на града, в който освен болестта върлуват страхът, изолацията и звуците и миризмите на човешкото страдание. И всеки един човек има история, която трябва да бъде разказана.

Шокиращо яркото описание на съсипания от болестта Лондон прави "Дневник на чумавата година" най-убедителният разказ за Голямата чумна епидемия, който някога е писан.

Даниел Дефо (1660–1731) е сред най-популярните английски писатели и е един от най-значимите представители на Просвещението. Той е многостранен творец с над 500 книги на различни теми. Автор е на памфлети, сатири, есета по политически, икономически и социални проблеми и е известен като един от първите романисти, помогнал жанра да се популяризира в Англия. Наред с "Дневник на чумавата година", сред най-прочутите му романи са "Робинзон Крузо" и "Мол Фландърс".

Прочетете откъс от "Дневник на чумавата година" от Даниел Дефо. >>>