Необичайно голямо количество дебютанти бяха номинирани за книжната премия "Букър" тази година - 8 от общо 13.

Един от тях и спечели сумата от 50 хиляди паунда (66 хил. долара). 44-годишният шотландец Дъглас Стюарт пише "Shuggie Bain" в продължение на 12 години.

Действието на романа се развива през в Глазгоу през 80-те години на миналия век и разказва за малкия Шъги и майка му Агнес, която се пропива, след като съпругът ѝ (Големия Шъг) ги изоставя. Историята е вдъхновена от живота на Дъглас, чиято майка умира, когато той е само на 16.

Снимка: Grove Atlantic

"Исках да разкажа какво е да израснеш с родител, когото обичаш, но не можеш да спасиш", казва той.

Книгата е била отхвърлена от повече от 30 американски издателства. Две седмици след като стига до книжарниците обаче (в началото на февруари), светът започва да затваря, за да се предпази от пандемията от коронавирус.

Снимка: Grove Atlantic

"Беше много неприятно за мен, защото книгата просто изчезна на фона на всички тези събития - разказва Дъглас. - В Ню Йорк не работеше нито една книжарница и особено за дебютант това е много лоша ситуация - хората така и не чуват за теб. Затова съм много благодарен за втория шанс, който "Букър" ми дадоха с номинацията".

Стюарт е завършил Кралския колеж в Лондон, след което се премества да живее и работи в модната индустрия в Щатите. Бил е в екипите на Калвин Клайн, Ралф Лорен и други.

Вижте на кого благодари той във видеото по-горе.