Розата
не търсеше зората:
самата тя вечност на храста си
търсеше друго нещо

(Касида за розата, Федерико Гарсия Лорка)

(Не)случайностите ме свързаха с една много интересна група творци, нарекли себе си Академия Юнити. Това е една необичайна академия, в която всеки е добре дошъл, за да твори и съ-творява себе си. 

Попаднах сред тях заради подарък – участие в работилница за бижута. И някак естествено, когато следващата стъпка дойде, ме спечелиха на своя страна завинаги. Предложиха ми участие в пленер – рисуване на открито – по време на розобера. Розобер! Вече съм на 33, българка, а не съм стъпвала на розово поле. Почувствах се ужасно ощетена и още по-благодарна за поканата. Така стигнах до

четирите неща, които горещо ви препоръчвам, ако сте пропуснали да направите до момента:

Да посетите Калофер
Градчето е малко, сгушено в подножието на южните склонове на Стара планина. Запазило е духа на старата българска традиция – онази специфична енергия, в която се потапяш безрезервно и духа ти се ражда в тишината на спокойната (не)отминала реалност:

Бяла къща на два ката. Алени китки по прозорците. Вечеря на чардака в прохладната майска вечер. И домакинята, разбира се – усмихната, ведра, посреща гости и носи ли, носи – домашно сирене, домашно кисело мляко, домашно сладко, топла баница, ароматни гозби – празник за сетивата.

И е сладкодумна – разказва ни за Калифер войвода, страшен хайдутин, който се установява по тези земи още през 16 век. И турците не го закачали. А за да може градчето да пребъде, той и хората му си откраднали най-хубавите булки в района – една неделя слезли до Сопот на хорото и всеки грабнал, която мома най му допаднала. Затова днес казват, че мъжете в Калофер били кибритлии, а жените – от лични по-лични.

Да отидете на розобер
Едно от препитанията на хората в този край е отглеждането на прочутата българска маслодайна роза. Да станете рано, когато слънцето е все още сънено и не е умило очите си в росата и пред вас да се ширне розово поле... За нищо на света не се лишавайте от тази магия. Още повече, че тя е до вас – просто протягате ръка и е ваша – ароматна, безстрашно разтворила на най-нежните цветове, чисти и благоуханни...

На розобер в етнографски комплекс Дамасцена, с. СкобелевоОтваряш сърцето си и се сливаш с полето, розите, с жената с къса коса и ръкавици, която отдавна е забравила романтиката, просто си върши работата, но се усмихва: Добро утро!, с легендата за сирийската принцеса, станала причина маслодайната роза да стигне до нашите земи...

Да нарисувате картина сред природата

РисувамеНе можете да рисувате? Не е вярно! Категорично. И сега е моментът да го докажете на себе си. Със сезона на розобера Академия Юнити организира пленери (рисуване под открито небе) сред розите. Екипът вярва, че всички носим в себе си мъдростта и творческата енергия и в подходяща среда можем да отключим тези свои способности.

Уханието на рози няма да ви остави безразлични. Преживяването, съчетано с възможността да изразите на платно чувството на любов и радост, което блика от всичко наоколо, остава незабравимо. Позволете си го!

Да повярвате в творческото си Аз... и розата във вас ще разцъфне по-благоуханна от всякога. Защото, както приятелски ни напомнят от Академия Юнити: „символиката на розата е свързана със сърцето. Сърцето е такова всеобхватно и допускащо до себе си място, където енергията на всички точки е в своя правилен вариант. Там няма грешка. Там всички точки са точки на истината. Там всичко е реално, реализирано и осъществено. България е страната на розите. И къде в България се намира Долината на розите?! В сърцето, разбира се!”.