Почитателите на историческия сериал “Викинги”, който е достъпен на стрийминг платформата Netflix, бяха шокирани да разберат, че епизодите са силно цензурирани в Индийската версия. Още по-изненадващото е, че заедно със сцените на секс и насилие, които изобилстват в сериала, особено в последните сезони, местните закони са принудили платформата да скрие и образите на две печени прасета:

В Индия има множество религиозни групи, повечето от които са силно ангажирани с правата на животните. Цензурирането на печените прасета, които на повечето места по света биха накарали стомасите на зрителите да къркорят, се е наложило, за да не бъдат засегнати религиозните зрители, за които гледка на цяло изпечено прасе е неприемлива.

Освен кадри на секс, насилие и мъчения над животни, местните телевизии не могат да показват отворени бутилки с алкохол и всеки път, когато някой от персонажите си дръпне от цигара, трябва да се появява надпис, който да предупреждава за вредата от тютюнопушенето.

За много почитатели на Netflix това решение е стъпка назад, тъй като досега платформата успяваше да се противопостави на строгите закони за филмите и телевизията в Индия. Платформата дори продуцира доста успешния индийски сериал “Свещената игра”, който пожъна огромен успех в чужбина, но не и в Индия, където беше приет като подигравка с индуизма.

"Викинги" е най-успешният сериал на историческия канал "History"
Снимка: Getty Images

Някои фенове дори изтъкнаха, че прасетат не са цензурирани дори във версията на Netflix, която може да се гледа в Обединените Арабски Емирства - мюсюлманска страна, в която свинското е забранено. В индийската версия на сериала някои епизоди са с до 6 минути по-кратки.

Единственото обяснение, което дадоха от Netflix е, че цензурата се е наложила заради местните закони. Предполага се обаче, че от платформата са избрали да пуснат версията на сериала, която е била излъчвана в Индия и е дублирана на местен език, за да достигнат до по-голям брой зрители.