Бионсе изненада света с ново парче тези дни: "BLACK PARADE", което издаде на празника "Juneteenth" - специална дата за цветнокожото общество, тъй като отбелязва забраната на робството в Щатите през 1865 г.

Носителката на 24 награди "Грами" посвети песента на овластяването на цветнокожите и тяхната еманципация, пеейки и рапирайки гордо за родния си Тексас, културата на цветнокожите и силата на жените.

Копродуценти на "BLACK PARADE" са Бионсе и дългогодишният й колаборатор Derek Dixie, а армията от автори на текста към песента включва не само нея, но и Blu June, Brittany Coney, Worldwide Fresh, Derek Dixie, Kaydence, Caso и Джей Зи.

Освен значително послание, "BLACK PARADE" носи със себе си и благотворителна кауза. В изявляние в уебсайта си, Бионсе обяви, че всички приходи от сингъла ще бъдат дарени в помощ на бизнеси, основани от цветнокожи. 

"Честит Juneteenth. Достойнството на нас цветнокожите е форма на протест, а радостта ни - наше право. "Black Parade" подпомага организацията "BeyGOOD's Black Business Impact Fund", администрирана в помощ на всички малки бизнеси в нужда, основани от цветнокожи." 

Под изявлението се намира и директория от компании (за мода, изкуствто, храна, напитки и др.), които феновете й могат да подкрепят.

"Надявам се да не спираме да споделяме радост и да се подкрепяме един друг, особено във времена на трудности. Моля, продължавайте да помните нашата красота и сила". Вижте повече тук.

Бионсе е активно отдадена на разговори за расовото неравенство в цветнокожото общество, изразявайки гласно позицията си относно смъртта на George Floyd, Breonna Taylor и много други, призовавайки хората и правителството за промяна в Щатите и в цял свят. 

Снимка: Sony Music/Вирджиния рекърдс

Дискографията на Бионсе винаги е била фокусирана върху цветнокожото й културно наследство, най-вече откакто изпълнителката издаде награждавания си албум "Lemonade" през 2016 г., с който изцяло се потопи в корените си. 

Снимка: Sony Music/Вирджиния рекърдс

След впечатляващото си изпълнение "Beychella" по време на звездния музикален фестивал Coachella през 2018 г., Бионсе сподели:

"Работих изключително много, за да извоювам гласът ми да има тежест и да бъде чут, и в този момент от кариерата и живота ми, съм отговорна да правя това, което е най-добро за света, а не което е популярно."  

"BLACK PARADE" е първият солов проект на Бионсе, откакто работи по създаването на саундтрака към филма "Цар Лъв" и песента "Spirit". Няколко месеца след това изпълнителката взе участие в ремикса на супер хита на Megan Thee Stallion - "Savage", който достигна до номер едно в Billboard Hot 100.