Първото нещо, което исках да разбера, след като се запознах с Ева, беше с какво се занимава. Бях убедена, че професията й няма нищо общо с бижутата, които изработва. Ландшафтен архитект наистина не се връзва с правенето на дамски украшения, но ландшафтен архитект, който превръща любовта си към сукулентите и кактусите в красиво изкуство – ето това е комбинацията, която не очаквах – оказа се, че едновременно съм права, но и не съвсем.

Ева е ландшафтен архитект по образование, но в последните години се занимава с коренно различно професия. В момента се е отдала изцяло на бижутата. Много ми допада идеята (вероятно не само на мен) за сукуленти и кактуси от полимерна глина, които едновременно могат да бъдат обеца или елемент, който се „засажда“ в саксиийка колие.  Бижутата изработва изцяло сама – всеки един детайл от целия процес е ръчна изработка.

Ако и на вас ви допадат десетките комбинации от цветове, форми и възможности за комбиниране на украшенията, и сте любопитни защо точно сукуленти, а не лалета, колко време отнема изработването им и дали мъжете също харесват творенията на Ева, четете:

Как се роди идеята за създаването им?

С бижута се занимавам от доста време, но в началото беше твърде рядко и по-скоро като хоби. По-късно създадох Фейсбук страничката, така че те да достигнат до повече хора. А идеята за трансформиращите бижута – колиетата саксийки и кактуси, дойде някак естествено. Първоначално имах няколко модела мини саксийки, растенията в които не се сменяха. В един момент съвсем спонтанно ми хрумна как може да станат много по-интересни и персонализирани, да дават много повече свобода и да предизвикват въображението. Може би някъде из пространството сте срещали бижута с живи сукуленти. Със сигурност сте срещали и кактуси от полимерна глина. Но не сте срещали други глинени растения, които можете сами да „посаждате“, които да са едновременно обеца и елемент, променящ изцяло облика на колието. Гордея се с това, че е лично мое хрумване.

Защо точно сукуленти и кактуси?

Винаги съм изпитвала любов към растенията. Още от детските си години обожавах да градинарствам. Това беше и причината по-късно да следвам ландшафтна архитектура. Неусетно тази любов се пренесе и в бижутата. А кактусите и сукулентите са толкова очарователни, с огромното си разнообразие от форми и багри. Възхищението към тях по света се превърна в мода, дори бих казала в мания.

Снимка: 3va\'s Handmade

Символизират ли нещо тези растения, имат ли по-дълбок смисъл за теб?

Символизират упоритост. Символизират красота. Понякога са причудливи и щури. Такъв е и моят стремеж – да създавам нещо красиво, което да радва хората. Нещо закачливо, което да предизвиква усмивки наоколо. И да бъда упорита в преследването на тази идея.

От какви материали са изработени?

Изработени са от полимерна глина. Материал, който дава голяма свобода и възможност за много фини детайли. Моделирането с глина е много по-различно от работата с готови елементи или мъниста. За радост, все повече хора оценяват това.

Снимка: 3va\'s Handmade

Колко време отнема изработката на един чифт обеци например?

Всъщност е доста трудоемко. За момента умишлено не използвам никакви готови калъпи и моделирам на ръка всичко от до. Макар че полимерната глина има голям избор от готови цветове, много често смесвам своите сама. Така че да получа точно нюанса, който си представям. Следва направата на самото растение, листенце по листенце. Ако не съм доволна, развалям и повтарям отново. Не признавам компромисите.  Понякога накрая придавам преливащ ефект на листенцата, за да изглеждат малко по-реалистични (няма да издам точно как). Затова да повторя едно мини растение за чифт обеци за мен си е мъничко предизвикателство. А и харесвам асиметричното. Обичам да ги правя различни. Следва изпичане. И едва тогава чифтът обеци е вече готов.

Мислила ли си да правиш бижута с истински сукуленти?

Мислила съм, да. Въздържам се по няколко причини. Както казах по-горе, това не е идея, която никога не сме срещали. А аз не искам да правя нещо, което вече е правено. Другата причина е, че ефектът на такива бижута според мен би бил краткотраен. Сукулентите като всички растения все пак имат своите нужди от светлина и вода, и вследствие на това променят своята форма, издължават се. Често пъти това би убило и самото растенийце, мисълта, за което не ми допада. Иска ми се хората да си купуват нещо, което ще ги радва относително дълго. Също така смятам, че използвайки готово растение, авторът влага много по-малко от себе си. А моята идея е не да взимам директно от природата или да се опитвам да я копирам, а да създам нещо стилизирано, почерпило вдъхновение, но в мой си стил. Но пък никога не се знае каква идея ще ми хрумне, оставям си отворена вратичка.

На какъв стил според теб се връзват най-много твоите бижута?

Именно идеята всеки сам да подбира своя комплект, дава възможност както за по-семпли решения, така и за по-щури. Някои от съчетанията могат да се носят дори с по-елегнатно облекло. Други са доста по-ярки и пъстри.

Снимка: 3va\'s Handmade

Какви клиентки най-често ги купуват?

Интересното е, че на пръв поглед бижутата изглеждат по-младежки. Но всъщност не е точно така. Според мен могат да се носят от всякакви възрасти. При всички положения притежателите на мои бижута са смели и с чувство са хумор, все пак не всеки би разнасял саксийка на врата си. Но най-често – истински любители на растенията.

Имала ли си мъже клиенти?

Всъщност мъжете посрещат трансформиращите колиета с голям интерес, което много ме радва. Сякаш оценяват повече идеята, че нещо се „случва“, че нещо може да се сглоби (докато жените гледаме по-скоро дали ще ни отива, с какво бихме го съчетали). Разбира се, мъжете клиенти избират колиетата за подарък. Но наскоро показахме игли за ревер със сукуленти, които смятам, че са унисекс.

Снимка: 3va\'s Handmade

Ще има ли нов продукт за лятото и какъв ще е той?

Новият модел колие показахме този уикенд на участието си в едно изложение. Представлява стилизиран кактус, който можем да накараме да разцъфне с цветче по наш избор.

Снимка: 3va\'s Handmade

Освен във Фейсбук, къде физически могат да ви намерят хората, за да пробват на място кой цвят или растение ще им хареса най-много?

За съжаление, все още нямаме собствено ателие, отворено за срещи. На живо можете да опитате как се „посажда“ бижу в няколко магазинчета в София и едно в Пловдив. Разбира се, най-голямо многообразие имаме възможност да показваме на изложенията, в които участваме лично.