PJ Harvey винаги е била антипод на архаичния сексистки мит, че жените в музиката са изкуствено създадени поп продукти с ванилов вкус. Към днешна дата, дългоочакваният нов албум на алтернативната мултиинструменталистка се очертава амбициозен като всичките й предишни студио проекти досега – необуздани, сложни, странни.

"Let England Shake" от 2011-а превърна PJ Harvey в единственият артист, печелил два пъти престижния музикален приз “Mercury” - ще запише ли сега със златни букви името си в страниците на наградата с предстоящия “The Hope Six Demolition Project”? Албумът, който ще излезе през април месец, обединява песни, директно вдъхновени от пътуванията на изпълнителката и режисьора Шеймъс Мърфи до Косово, Афганистан и Вашингтон в продължение на четири години.

Именно с кадри от Косово в периода 2011-15 г. е изпълнен и последният клип на певицата – "The Wheel" – представящ бежанската криза, която тресе балканската страна. Заглавието на песента е вдъхновено от панаирното колело в зона, намираща се близо до столицата Прищина.

"Когато пиша песен, аз си представям цялата сцена", обяснява работата си по последния албум PJ Harvey.

"Мога да видя цветовете, мога да кажа кое време на деня е, мога да усетя настроението, мога да видя промяната на светлината, движението на сенките – всичко в тази картина. За да напиша това, което се опитвах, исках да помириша въздуха, да почувствам почвата и се срещнат с хората в страните, от които бях очарована".