Една от най-необичайните литературни награди в света е тази за най-лоша секс сцена в литературно произведение, която се връчва от 1993 г. Целта на организаторите е да намерят най-зле описаната любовна сцена в книга, която иначе е добра. Книгите от 2020 г. обаче ще останат без такова „признание“, съобщава сайтът Sky News, тъй като организаторите са решили да не връчват наградата този път.

Снимка: istockphoto.com

Секс сцените в литературата са доста трудни за описване – писателят трябва да намери границата между пошлото и прекалено консервативното и не всеки успява. Големият американски автор Стивън Кинг често е критикуван за тези сцени в книгите си редовно попада в класацията.

Снимка: istockphoto.com

Призът за най-лоша секс сцена най-често наказват писателите заради опита им да бъдат креативни, когато описват половите органи или актът, което понякога превръща иначе хубави книги в нещо, сякаш излязло от пошлите еротични романи от 80-те и 90-те години.

Мик Джагър връчва наградата за най-лоша секс сцена на писателя Шон Томас през 2000 г.
Снимка: Getty Images

Според организаторите тази година хората са страдали достатъчно, затова е излишно да бъдат занимавани с нескопосани опити да се опише секс. Това решение е било трудно и е взето след няколко месеца обсъждане.

Снимка: istockphoto.com

Според тях обаче догодина литературата може да си навакса: „Локдаунът стана причина за доста нови сексуални практики, които ще намерят отражение в литературата. Очакваме много нови кандидати догодина. Нека авторите не забравят, че киберсексът и други подобни също спадат към категорията на секс сцените.