Един от най-големите британски актьори, великолепният сър Антъни Хопкинс, получи награда БАФТА за четвърти път и стана най-възрастният актьор, награждаван с престижното британско кино отличие. 83-годишният Хопкинс научи новината за наградата си у дома.

Звездата от „Мълчанието на агнетата“ беше отличен с наградата за главна мъжка роля във филма „Бащата“, който е и сред фаворитите на наградите „Оскар“.

За Би Би Си актьорът сподели, че всичките му съседи са били много щастливи и дори ги е чул да празнуват, но не е разбрал веднага, че е заради него.

Чух, че от къщата на съседите се чуват викове на радост и се зачудих какво става там“, разказа актьорът. „Помислих си, че сигурно гледат футбол. И тогава дойдоха тук и ми казаха, че съм спечелил.

Снимка: Getty Images

Хопкинс, който не е излизал от дома си през почти цялото време на пандемията, не е гледал раздаването на наградите. Вместо това актьорът, който е и художник, е бил в ателието си и е рисувал. Дори в интервюто му за Би Би Си се вижда, че по пръстите му има боя.

Не очаквах да получа наградата на този етап от живота си“, каза още той. „Сега съм в етап от живота си, в който се чудя дали нещата някога ще се получат отново. Това е кошмарът на актьора.

Антъни Хопкинс без съмнение е едно от най-великите имена в британското и в световното кино. Той е печелил всички големи награди за кино и за телевизия. Но след успеха му в „Амистад“ от 1998 г. актьорът не е получавал номинация за големите награди за нито една от ролите си в продължение на почти две десетилетия. Вероятно това е причината самият той до известна степен да повярва, че с кариерата му е свършено.

Снимка: Getty Images

Голямото завръщане на Антъни Хопкинс дойде не от големия екран, а от телевизията. Той получи номинация за телевизионната награда „Еми“ за ролята си в сериала „Западен свят“ през 2017. През 2020 г. получи номинации за БАФТА, „Златен глобус“ и „Оскар“ за филма „Двамата папи“, в който играе ролята на папа Бенедикт XVI.

За ролята си в „Бащата“ тази година отново беше номиниран и за трите най-големи кинонагради. Много е вероятно обаче да си остане само с БАФТА, тъй като всички прогнози сочат, че на 25 април „Оскар“-ът ще спечели покойният Чадуик Боузман, който вече беше награден посмъртно и със „Златен глобус“.