На 20 ноември 2020 година се навършват 95 години от рождението на великата балерина Мая Плисецкая.

Кариерата и любовта й към танца са почти предопределени. Леля й и чичо й – Асаф и Суламиф Месерер, са едни от най-известните балет-майстори на своето време. Те са били солисти в Большой театър. Още на 3 години тя слага балетните палци на стъпалата си и изнася представления в дома си.

На 8 години постъпва в хореографското училище на Большой театър.

Мая Плисецкая е надарена с огромен талант. Това, което други балерини постигат с големи усилия, тя успява да направи само за няколко години.

Снимка: Getty Images

За нея балетът не е тежък труд, а любимо занимание за цял живот. В началото на 40-те години тя замества солисти от Большой театър, въпреки че не винаги се вписва в трактовката на ролите. Но зрителите винаги я посрещали с много аплодисменти.

Плисецкая има реална представа за себе си и знае стойността си като балерина. Това и давало смелостта да нарича други свои колеги с по-малки възможности "недопечени баници", пише "Комсомолская правда".

Снимка: Getty ImagesМакар да е била толкова напредничава в танците, с някои ежедневни дейности не се справяла добре. Според по-макия й брат тя не е могла да се научи на чужд език, както и да шофира автомобил. Всичко това - заради липсата на търпение. През 1956 година тя си купува първата кола - "Волга". След няколко урока по курмуване обаче завинаги изоставя шофирането.

Плисецкая е голяма, но също има своите кумири. Еталон за женска красота й е Лиля Брик - музата на руския авангард, собственичка на един от най-известните през 20 век литературно-художествени салони, а Андрей Вознесенски е любимият й поет.

До края на живота си обръща особено внимание на външния си вид и своята женственост. Харесвала много да ходи на пазар, но не само заради вещите - увличал я просто самият процес.

Снимка: Getty Images

Особена страст й били обувките. С токчета тя ходела навсякъде - от градските разходки до Алпите.

В своята книга "Жизнь в балете" Азарий Плисецкий разказва за случай, в който балерината отишла до магазина "само за 5 минути". Случило се на гастрол на "Лебедово езеро" в САЩ. В резултат на това брат й едва успял да я измъкне от сектора с бельо 30 минути преди началото на представлението. 

Любимият дизайнер на Мая Плисецкая бил Пиер Карден. Той бил и неин близък приятел. За нея той е шил костюми както сценични, така и за ежедневието.

Първият й брак е с партньора й на сцената Марис Лиепа. Всъщност това е повече служебно събиране, за да могат двамата да изиграят "Лебедово езеро" в Унгария. Плисецкая се омъжва за него, за да го пуснат на гастрол. След 3 месеца двамата официално се разделят.

Вторият й брак се случва, когато е на 33 години. Родион Щедрин е любовта на живота й. Благодарение на помощта му, тя успява да отиде с балета в Америка. Но и тя прави за него не малко неща. С нейното съдействие няколко много композиции биват включени в репертоара на театъра.

Любовта им е толкова силна, че в завещанието си тя записва, че иска пепелта от телата на двамата да бъде смесена, а след това разпръсната над Русия.

Снимка: Getty Images