Можете ли да си представите „Първичен инстинкт” без Шарън Стоун и „Хубава жена” без Джулия Робъртс? Ние не можем, вероятно и на всички останали фенове на киното им е трудно да възприемат тези известни филми с различни актриси в главната роля. Истината е, че при подбор на актьорите за даден филм, екипът мисли различни варианти как всяка една от кандидатките ще се впише в него. Ето и кои легендарни женски роли за малко да попаднат в ръцете на други актриси.

Моли Рингвалд като Вивиан Уорд в „Хубава жена”– вместо Джулия Робъртс


Ролята, която изстреля Джулия Робъртс на най-високите върхове в Холивуд, безспорно е на проститутката Вивиан Уорд в „Хубава жена”. Истината обаче е, че ролята първоначално била предложена на Моли Рингвалд, която не приела. И по-добре, защото никой от нас не си представя филма без Джулия.

Гуинет Полтроу като Роуз в „Титаник” – вместо Кейт Уинслет

Снимки: GettyImages/Guliver Photos/Youtube

Първоначалният избор на Джеймс Камерън за ролята на Роуз била Гуинет Полтроу, която отказала, защото сметнала, че тя не е за нея. Или може би нямаше да си подхождат с Леонардо ди Каприо?

Даяна Рос като Рейчъл Марон в „Бодигард” – вместо Уитни Хюстън


Първоначалният сценарий на „Бодигард” бил написан през 1975 година, а филмът бил заснет чак през 1992 година. Една от възможните главни героини, които се обсъждали през това време била Даяна Рос.

Натали Портман като Жулиета в „Ромео и Жулиета” – вместо Клеър Дейнс


Снимките на легендарната пиеса на Шекспир започнали с Натали Портман като Жулиета, но когато екипът на филма видял нея и Лео ди Каприо един до друг, се оказало, че разликата в годините била прекалено очебийна. Натали изглеждала прекалено малка до Леонардо, затова се спрели на Клеър Дейнс.

Ема Томпсън като Катрин Трамел в „Първичен инстинкт” – вместо Шарън Стоун


Много трудно някоя друга актриса би изиграла първичните сцени във филма като Шарън. А много ценители на "Първичен инстинкт" заявяват, че той е такъв, благодарение именно на Стоун. Години след успеха на лентата Ема Томпсън, която е била спрягана за ролята на Катрин Трамел, признава, че не би се справила толкова добре като Шарън.

Мишел Пфайфър като Кларис Старлинг в „Мълчанието на агнетата” – вместо Джоди Фостър

На Мишел й била предложена ролята, но тя отказала заради сценария и бързо развиващото се действие във филма. Може би и тя щеше да се справи достойно с ролята, а може би не – май никога няма да разберем?

Шърли Темпъл като Дороти Гейл в „Магьосникът от Оз” – вместо Джуди Гарланд

Шърли Темпъл била наистина известна по това време и от компанията Метро Голдуин Майер водили ожесточени преговори за ролята с 20th Century Fox, с които Шърли имала сключен договор. В крайна сметка те се провалили и ролята получила Джуди Гарланд.

Холи Бери като Ани Портър в „Скорост” – вместо Сандра Бълок


Първоначално ролята била предложена на Холи Бери, но тя отказала. Това дало шанс на Сандра да направи своя впечатляващ дебют в Холивуд, който й осигурява известност и успешна кариера на актриса.