155 километра стена. 155 километра, които разединяват една страна и един град, разделят семейства или ги принуждават да се изселят, тласкат ги към бягство и към смъртта. Границата между Изтока и Запада, изградена по време на тайна нощна акция през 1961 г., десетилетия наред дели две държави и един народ, до падането си на 9 ноември 1989 г.

По случай 30-годишнината от падането на Берлинската стена Гьоте-институт съвместно с Дома на киното организира филмова поредица. Паралелно с нея в киното ще се проведе изложба на филмови плакати. А част от ruangrupa - куратор на Документа 15, ще изнесат открита лекция в института. Вижте повече за всяко едно от трите събития по-долу.

По повод на трийсетата годишнина от падането на Берлинската стена ще бъде показана поредица от филми, които разкриват живота в Източна и Западна Германия и разкъсаността на двете по-рано свързани държави. Филмите позволяват на зрителя да погледне от двете страни на стената, към хора и съдби, към машинациите на държавата и изпълнени с надежда нормални моменти, подобни на цветчета върху стената, които макар и в сянката на режима все пак цъфтят. Техният цвят е символ на любовта и приятелството, сплотеността и общността, които преодоляват границите.

1. Филмова програма (8.11.- 10.11.2019, откриване: 8.11., 18:30 ч., Дом на киното)

Билети: 6 лв

Всички прожекции са на немски език с български субтитри

ГУНДЕРМАН

петък, 8 ноември, 18:30 ч.

биографичен, драма, Германия 2018, 128 мин.

реж.: Андреас Дрезен

сценарист: Лайла Щилер

продуценти: Клаудя Стефен и Кристоф Фрийдел

с участието на: Александър Шеер, Анна Унтербергер, Аксел Прал, Торстен Мертен и др. Продуценска къща „Пандора“

„Гундерман“ разказва историята на Герхард Гундерман „Гунди“ - един от емблематичните изпълнители, които са вдъхновили развитието на музикалната сцена в Източна Германия - с чувствителност, обич и хумор. Гундерман е поет, клоун, идеалист. Той мечтае и е изпълнен с надежда, той обича и се бори. Той е шпионин, който бива шпиониран, той  е човек, който прави добро, но не знае кое е по-доброто. „Гундерман“ е едновременно музикален филм и любовна история, многопластова драма за вина, потисничество и конфронтация. „Гундерман“ е филм за родината, който ни връща към вече позабравеното време на ГДР и ни го представя по един различен и нов начин. Никога не е късно за това, всъщност сега е точното време.

ЖИВОТЪТ НА ДРУГИТЕ

събота, 9 ноември, 16:00 ч.

игрален, Германия, 2006, 132 минути

реж.: Флориан Хенкел фон Донерсмарк

(Оскар за чуждоезичен филм 2006, Немска филмова награда 2006) 

„Животът на другите”, дебютният пълнометражен филм на Флориан Хенкел фон Донерсмарк, се превръща в световен блокбъстър. Драмата поставя в центъра на сюжета апарата на Щази и културната сцена в Източен Берлин. За мнозина критици това е първият сериозен филм за ГДР след множество повърхностни комедии. Филмът защитава идеята, че истинското изкуство дава шанс доброто у човека да излезе наяве и посочва една възможност за помирение между жертви и извършители. Филмът обаче разделя и до днес германското обществено мнение относно историческата си достоверност.

Сбогом, Ленин!

неделя, 10 ноември, 18:30 ч.       

игрален, Германия, 2003, 120 мин.

реж.: Волфганг Бекер

сценарий: Бернд Лихтенберг

с участието на Даниел Брюл, Катрин Зас, Чулпан Каматова, Мария Симон, Флориан Лукас, Александър Байер, Бургхарт Клауснер, Михаел Гвиздек

Източен Берлин през есента на 1989 г.: майката на Алекс Кернер изпада в кома след претърпян инфаркт и така пропуска събитията около рухването на Берлинската стена. Няколко месеца по-късно, през лятото на 1990 г. тя се събужда, но според лекарите, всяко вълнение и емоция биха представлявали голям стрес за нея. Алекс се принуждава да пази в тайна разпадането на ГДР и така подкрепен от приятелите си, той поддържа илюзията за съществуването на непокътнатото старо време. До момента, когато истината не може да остане скрита. Остроумна комедия става един от най-успешните немски филми за 2003 г.