Винаги е по-лесно да критикуваш, отколкото да правиш комплименти. Дали сме прекалено искрени, дали сме прекалено придирчиви... това не го знаем. Знаем обаче, че когато похвалите са заслужени, то те излизат от устните ни без каквито и да е скрупули. 

Знаем още, че колкото и педантични да сме(преди всичко като почитатели на бирата), винаги откриваме от онези редки и специални неща, които отмятат всичките ни капризи. И дори ги надхвърлят.

Ако сте истински фенове на пивото, то най-вероятно сте запознати с термина craft бира. Ако не сте, то ние ще ви запознаем, защото просто не можем да ви оставим да живеете в такова невежество. Craft бирата, или още занаятчийска, се произвежда от независими и малки пивоварни. Обикновено тези бутилки няма да намерите в супермаркетите, тъй като производството им е по-малко. И точно тук с пълна сила потвърждаваме, че е важно качеството, а не количеството. Като нещо такова можете да си визуализирате и мотото на craft пивоварните. 

Още една разлика е, че поради по-малкото производство, пивоварите влагат усилия и желание да създават. Craft пивоварството ние го определяме като изкуство. И ако все още не сте опитвали тези специални бири, то ви даваме няколко причини да го направите. 

#По-добър вкус
Защото... вече казахме - важно е качеството, а не количеството. Заради по-малкото производство, съставките, които се използват, са със значително по-добро качество от тези в масовата бира.

#По-чист произход на съставките
Craft бирата е по-добра, защото пивоварите отделят повече време на търсене на качествени съставки. 

#Огромен избор от вкусове
Безкрайни са, наистина. Забравете за онези масово произвеждани плодови бири. Плодовата бира наистина не е това. Разходете се до който и да е магазин за craft бира, за да погледнете какво всъщност се случва. Ако сте почитатели на по-интересните вкусове, производителите предлагат и пиво, обогатено с мед, уиски, пушена, джинджифилова, ванилова.

#Специална бира за специални празници
Вече ви казахме за голямото разнообразие. Но не ви казахме, че craft производителите създават дори и пиво, което е специално за Коледа! Кой казва, че тогава се пие червено вино?! 

#Разнообразие от видове
Не, това не сме го споменали. Казахме ви за обогатените вкусове, но сега ще ви кажем и за видовете. Повечето хора смятат, че има два вида бира - тъмна и светла. О, колко грешите. Да, масовите напитки се произвеждат по една технология, за да се получи бира от вида лагер, но при занаятчийските бири това не е така. Можете да избирате не само от ейл, лагер, бок, алт, но и от десетки техни разновидности. 

#Бирата не е само тъмна и светла
Бирата е тъмна, светла, бяла, червена. Това се определя от количеството тъмен малц в състава. И не искаме да ви объркваме, но просто искаме да споменем, че тъмната бира може да е и ейл, и лагер. 

#По-високо алкохолно съдържание
Нека да не се лъжем. Обичаме вкуса на бирата, но обичаме и онова развеселяване, което тя ни дава. И ако са ви нужни 4-5 масови бири(което е доста голямо количество), то ви трябват едва 1-2 craft бутилки (които при това обикновено не са по 500мл), за да бъдете на същото място.

#По-малко калории
Алкохолното съдържание е по-високо, което логично увеличава и калориите. Но по споменатия вече фактор, ви обещаваме, че повече от 2 бири няма да успеете да изпиете. Ако успеете, то на другия ден ще си понесете последствията.

#По-лек махмурлук
Понеже го споменахме. Заради по-чистите и по-качествени съставки, до последствията ще бъдат по-леки от тези, които биха предизвикали масовите бири.

#Подходяща е за всички сезони
За лятото можете да изберете пилзнер, а за зимата - имперски стаут. Междинните вариации не са за пренебрегване. 

#Можете да комбинирате с всяко ястие
Ако свързвате бирата с пържени картофи и пържено пиле, е време да обърнем представите ви. Качествената бира е точно както виното - различните разновидности са подходящи за различните ястия.

#Ако следвате специфична диета, то можете да съобразите питието си с нея
Имате глутенова нетолерантност? Няма проблем, защото на занаятчийския пазар можете да откриете подходящото пиво. Съществува и бира от ръж, от спелта, био... 

#Здравословни ползи
Чистите съставки и специфичните естествени добавки ни дават витамини, антиоксиданти и фибри, които не можем да си набавим от индустриалното пиво.

#Живата бира е craft бира
А живата бира е любов от първа глътка. Все пак няма как тя да се продава по магазините, след като предполага консумация почти непосредствено след производството й, нали? 

#Подкрепяте малкия бизнес
Прекрасно е да се създават хубави неща. Днес те са рядкост, така че защо да не ги подкрепим?

#Подкрепяте местните производители
Локалната продукция честно е пренебрегвана. Причина за това е глобализацията. Но какво по-хубаво от това да консумираме местни продукти, които са най-добри както за здравето ни, така и за икономиката ни. Можем да сравним консумирането на местна craft бира с гранжданско самосъзнание. 

#Можете да пропътувате и света
Не ви говорим за масовите английски и чешки бири, а за пиво от цял свят - Япония, Швеция, САЩ, Русия, Тайланд, Белгия, Франция... Купете си карта, за да си отбелязвате. 

#Ще добиете практическо знание
Да си фен на бирата не означава само да я консумирате в убийствени количества. Означава да познавате спецификите на различните видове и сортове.

#Ще намерите вашата бира
Онази бира, която наистина ще ви стане любима. Която наистина ще търсите. Която отговаря на всички изисквания и няма да е "прекалено горчива", "прекалено водниста", "прекалено тъмна" или "прекалено газирана". Всичко ще бъде точно такова, каквото трябва да бъде. 

#Бутилките
След всички тези причини, няма как да не определим craft пивоварството за изкуство. Тази последна причина е нашето доказателство за вас. Вие виждали ли сте етикетите и бутилките? Жал ни е да ги изхвърлим, поради тази причина си правим и колекции с най-добрите. Да, подходящи са за декорация на дома ви и не, приятелите ви няма да ви сметнат за алкохолици, а ще се възхищават. Пивоварите влагат чувство не само в напитката си, но в нейния облик. Удоволствие е да държиш такава красота в ръце.