Холивудската актриса и режисьор Анджелина Джоли използва Международния ден на жената, за да изрази позицията си относно ситуацията в Афганистан, както и да отправи призив за подкрепа на жените в страната. Преди седмица САЩ и талибаните подписаха в Доха мирно споразумение, целящо прекратяване на 18-годишната война в Афганистан. Вижте целия текст на мнението, което Джоли сподели в Represented by CNN.

Снимка: Getty Images

По време на Международния ден на жената мислите ми бяха с жените на Афганистан, чиито трудно спечелени права и свобода са в критично положение. Само преди дни беше подписано споразумение между правителството на САЩ и талибаните, което беше постигнато без включването на жените, без споменаване на правата на жените под конституцията на Афганистан и без наличието на ангажименти за защита на тези права в рамките на афганистански преговори, които предстоят.

Всеки желае да види мир в Афганистан. Но мирът, спечелен с цената на правата на жените, изобщо не е мир – просто конфликт и потисничество с различни средства. Това би било предателство за огромните жертви, направени от афганистанския народ и силите за сигурност, както и от многото смели международни военнослужещи и жени.

Всички правителства, започвайки от нашето в САЩ, трябва да настояват за пълното включване на жените в следващия етап на преговорите и да изяснят, че те няма да подкрепят мирното споразумение, което подкопава правата на жените в Афганистан в съответствие с конституцията или поставя под въпрос демократичните институции на страната.

Когато изтекат 24-те часа, които сме отделили за почитане на жените [на 8 март], трябва да продължим да оказваме натиск върху администрацията, за да изпълни обещанието си да защити афганистанските жени по време на преговорите между афганистанското правителство и талибаните, предвидени за по-късно този месец.

Надявам се, че всеки, който се смята за част от международното движение за права на жените, ще покаже своята солидарност и подкрепа за афганистанските жени – както и за жените от всички други страни, където техните права липсват или са застрашени – и ще помогне да се гарантира, че техните гласове никога няма да бъдат заглушени.

Безброй афганистански жени са рискували – и са загубили – живота си, за да спечелят по-голяма свобода за своите сънародници и жени. Те не трябва да бъдат забравяни или оставени сами по време на този решаващ период от историята на своята страна.