Случвало ли ви се е, когато сте в компания, да ви прекъсват за щяло и не щяло или познати да ви говорят без обръщение, или когато разговаряте с някого – той или тя да не ви гледа в очите?! Като цяло подобни поведение и отношение са признак на ниска култура и на липса на елементарно възпитание. Обратно – общуването с хора, които ви гледат в очите, докато им говорите, изслушват ви и се обръщат към вас по име, превръща контактуването в удоволствие.
Дали хората (без значение стари близки или нови познати) ще ви харесват и уважават зависи до голяма степен от вас.
За да си спечелите уважението на околните и да се издигнете в очите им не са нужни особени усилия. Необходимо е само да се придържате към няколко златни правила, които добрият етикет повелява:

Винаги изслушвайте събеседника си докрай
Припомнете си мъдрата фраза: ''Аз имам две очи, две уши и една уста, за да виждам и чувам повече, отколкото говоря.'' Не прекъсвайте събеседника си. Старайте се да изслушвате докрай. Проявявайте искрен и неподправен интерес към насрещния.

Слушайте активно
Само да изслушвате другия и да не го прекъсвате не е достатъчно. Проявявайте активност по време на разговор. Старайте се максимално да разбирате гледната точка на събеседника си и да съчувствате на неговите емоции, мисли и чувства – без това да ви натоварва, разбира се.

Проявявайте чувство за хумор 
Винаги, когато темата предразполага, подхвърляйте шега, виц, някоя добронамерена смехория. Забавните и позитивни хора лесно печелят симпатията на другите . Чувството за хумор е едновременно умение и изкуство.

Обръщайте се към събеседника си по име
Няма по-приятен звън в ушите на човек от собственото му име. И при най-кратките разговори се обръщайте към събеседника си по име. „Здравей, Ани!”, винаги ще се хареса повече от едно сухо и постно „Здравей!”, а събеседникът ви ще се почувства по-специален. Освен това, когато наричате хората с имената им, правите общуването по-приятно и уважително.

Гледайте хората в очите
Колкото незначителна и неангажираща да е темата, гледайте хората в очите. Това улеснява комуникацията. Визуалният контакт е признак на искреност и уважение.

Не изолирайте събеседника си
Ако по време на разговор с приятел, колега или познат, телефонът ви звънне, не се втурвайте да отговаряте – осен ако обаждането не навява на мисълта за спешност. В случай, че срещнете познат на улицата и сте в компания да друг приятел, представете ги един на друг, за да не се почувства този, с когото сте, пренебрегнат и изолиран.