На Европейския ден на шоколада няма как да подминем с лека ръка най-сладкото чудо на човешкия гений и да не споменем с няколко мили и благи думи за Негово Величество Шоколада.

Европейският съюз избира 7 юли за честване на неофициалния шоколадов празник, защото именно на този ден, през 1550 г., на европейска земя акостира корабът с първата партида какаово блаженство, преплувала Атлантика чак от Южна Америка. Може би тук е мястото да припомним, че шоколадът е велико произведение на ацтеките, които, не случайно, го наричали храна на боговете.

Освен че е блаженство за сетивата, с незаменими и ненаподобими вкусови качества, шоколадът може да се похвали и с редица други неочаквани и вълшебни приложения:

Лек срещу кариес

Изненадващо, но факт – шоколадът се оказва, че е полезен за... зъбите! Но, с една забележка - става дума за черният шоколад. Учени установиха, че укрепващото си действие върху зъбния емайл той дължи на теоброминът - горчива съставка на какаовите зърна, от които се прави шоколад. Така че, смело похапвайте, но с мярка. Все пак, не забравяйте, че шоколадът съдържа и значително количество захар - храна на бактериите, които разграждат зъбите.

Маска за лице

Благодарение на високото съдържание на флаваноли, които се съдържат в какаото, шоколадът притежава мощно общоукрепващо имунитета действие, едновременно с което е и силен антиоксидант. Това го превръща и в перфектно козметично средство срещу стареене на кожата. Лесно може да се убедите в този факт, като си приготвите и приложите сами шоколадови маски с доказан антиейдж ефект. Освен че ще направят кожата ви гладка и кадифена, тези маски ще я предпазят дори и от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи през летните горещини.

Козметично средство за тяло

Какаовите зрънца са сред лидерите при растенията по съдържание на антиоксиданти, за които се знае, че отговарят за нашата младост. Освен това те са богати на витамин Р, А, магнезий, калций и желязо. Да добавим и способността на шоколада да овлажнява и тонизира кожата, правейки я нежна и копринено мека. Съществуват и процедури от шоколадови обвивания, които се използват като антицелулитно средство. Масажът с шоколад пък възвръща душевното равновесие и покой, подобрява имунитета и настроението. Ароматът му премахва умората и ободрява.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Храна за ума

Не е тайна, че парченце шоколад помага на бързата мисъл. Затова студенти и ученици го предпочитат преди и по време на всеки изпит. Стимулиращото умствената активност действие шоколадът дължи, разбира се, на кофеина. Не бива обаче да прекаляваме с кофеиновите продукти в стремежа си да бъдем с пъргав и свеж ум. Честата му употреба може да ни направи нервни и лесно раздразнителни. Добре е да го консумираме винаги с компанията на малко храна или вода.

Подобрява настроението

Доказано е, че това южноамериканско лакомство може бързо и ефективно да ни спаси от депресия, лошо настроение и всякакви емоционални сривове, да ни зареди с енергия, виталност и дори с вдъхновение.

Модно вдъхновение

Не случайно шоколадът е вдъхновил редица модни дизайнери да посегнат към него и да сътворят великолепен арсенал от шоколадови шедьоври. Едно от най-известните шоколадови събития по света е Салона на шоколада. То се отбелязва не без ключовата намеса на популярни модели, представящи тоалети, направени изцяло от шоколад.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos