Фестивалът на светлините LUNAR започва на 11 май. По повода столичното метро ще бъде с удължено работно време до 01:00 ч. във всяка от четирите вечери. 

bTV Media Group е партньор на инициативата за втора поредна година и ще представи светлинната творба Re:Modules.

Изкуство на над тридесет артисти и творчески студия от 12 държави ще предложи програмата на второто издание на Фестивала на светлините LUNAR в София. Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Гърция, Индонезия, Испания, Италия, Полша, Румъния, Тайланд, Украйна и Швеция ще озарят двадесет и четири локации в столицата, в четирите вечери между 11 и 14 май (четвъртък - неделя), от 21:00 ч. до полунощ. Видео и статичните 3D мапинг  произведения ще се проектират върху сградите в повторяемост, а светлинните инсталации ще са със запалени светлини за целия период на събитието, така че публиката да може да се наслади на всички тях.

Сред артистите ще бъдат седемте финалисти в първия Международен конкурс за видео мапинг “УмеНИЕ", част от фестивала, организиран от MP-STUDIO с подкрепата на Европейския парламент в България. Техните творби ще могат да бъдат видени на фасадата на Регионалния исторически музей - София. Заедно с едни от най-известните български живописци Калина Христова, Николай Панайотов, Румен Рачев, Свилен Блажев и Стилияна Узунова, на фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia ще засияят и произведенията на германските артисти Биргит Зандер и Даниел Бандке. Още един знаменит германец ще покаже своето изкуство по време на събитието - артистът и фотограф Хайнц Куцдас, чиято творба “Позитивни вибрации”, оригинално създадена върху Берлинската стена, ще намери своя нов облик върху фасадата на Sofia Ring Mall.

На пл. “Славейков” ще видим произведенията на артисти от България, Испания и Румъния, а към двама от най-известните български графити артисти Jah One и Mouse, които ще покажат творбите си на фасадата на Държавна агенция “Архиви”, ще се присъедини и великобританската графити райтърка с отношение към природата Fauna. Любима точка в светлинния маршрут ще бъде светлинната инсталация на шведския артист Филип Якобсон, която ще огрее и провокира зрителите, които преминат през пл. “България”.

bTV Media Group ще представи инсталацията Re:Modules. Творбата е вдъхновена от социално отговорния бранд “Добрият пример”, който залага на персоналната отговорност и активното участие в обществено значими каузи и доброволчески акции. Т.нар. ре:модули са създадени от остатъчна пластмаса от мебелни кантове. Автор на произведението е арх. Марин Марковски, а локацията, на която може да бъде видяна, се намира на пл. „България”, откъм бул. „Патриарх Евтимий”.

Богатата фестивална програма ще може да бъде подръка на всеки посетител, чрез мобилното приложение LUNAR festival, което вече може да бъде изтеглено безплатно за iOS и Android: https://lunarlights.eu/app.

За да могат жителите и гостите на столицата бързо и удобно да се придвижат до фестивалните зони, тази година Столична община удължава работното време на столичното метро до 01:00 ч през нощта. Наред с това, улеснен ще бъде достъпът с градски транспорт и до първата локация, част от фестивала, която е извън централната градска част - Sofia Ring Mall (ул. “Околовръстен път” №214). Търговският център удължава работното време на своята автобусна линия, с маршрут Sofia Ring Mall - метростанция “Бизнес парк” до 23:15 часа (последен автобус от търговския център).

Улесненото преминаване между локациите ще се случва и благодарение на затворения за автомобили бул. “Цар Освободител” (в участъка между ул. “Георги С. Раковски” и бул. “Дондуков”, както и ул. “Оборище” (от бул. “Васил Левски” до пл. “Александър Невски”).

За всеки, който иска да се придвижи по-бързо от една светлинна творба до друга, партньорите на фестивала Cyrcl ще предоставят специален код за отстъпка за ползването на велосипедите на компанията, който ще бъде активен във всички фестивални вечери и ще може да бъде намерен в страниците в социалните мрежи на фестивала и на Cyrcl.

 

Всички локации ще могат да бъдат посетени безплатно, а цялата програма на събитието е тук: https://lunarlights.eu/program/ и в мобилното приложение.

Организатор и основен артистичен колектив зад фестивала е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. Събитието ще се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и ще бъде със свободен достъп за всички жители и гости на града.