Как да излезем от онази дупка, в която е неизбежно да попаднем от време на време? Краят на лятото със сигурност не ни помага. Ние знаем каква е рецептата: доза от нещо, което да ни приповдигне духа. От онези действия, които да ни разтуптят сърцето, по време на които се чувстваме поне няколко идеи по-живи, а след тях - направо летящи.

Автостопът е едно от тези неща. Теоретично навлизаме в септември и лятото е към своя край, но на практика можем да си спечелим още малко време. И понеже този бохемски начин на пътуване е едно от най-сезонните неща, за които се сещаме, а едновременно с това ни приповдига по онзи специален начин, решихме да ви споделим няколко съвета. Ние ги прилагаме, приложете ги и вие.

#Без стереотипи
Хайде да не сме предубедени. Автостопът не е нещо, което правиш, защото не можеш да пътуваш по "нормалния" начин. Ние никак не обичаме подобни етикети. Автостопът е лично преживяване, начин да се запознаеш със страхотни хора, най-лесният метод да вкараш мъничка доза адреналин в живота си. Пътуващите по този начин не са странници, хипита, скитници. Те вероятно са точно като вас, но малко по-спонтанни.

#Спонтанност
Това е любимото ни качество в хората. Искаме да ви накараме да го усвоите, за да направим живота ви по-динамичен и по-хубав. Решете сега и тръгнете веднага. Гарантираме приятни емоции.

#Мястото
Разбира се, в никакъв случай не ви караме да тръгнете на автостоп по магистрала Тракия. Няма да ви лъжем - за там ви трябва не просто спонтанност, а огромна доза авантюристичност и капка безразсъдство. Най-безопасното място да пътувате на автостоп е лятото между морските курорти и градчета. Там потокът от автомобили е голям, шансът да попаднете на съмнителни лица - малък, а дестинацията - винаги прекрасна и чакана. 

#Baby steps
Не се хвърляйте сляпо в нещо, което не познавате. Първоначално изберете близки дестинации - на не повече от 10-15 километра, за да бъдете спокойни. Разстоянието увеличавайте постепенно. 

#Не се надценявайте
Това, че ви е харесало да се придвижите на автостоп до съседния черноморски град, който е на едва 10 километра, не значи, че на третия път ще сте психически готови да преминете 100. 

#Облеклото
Разбира се, че това е насочено повече към нас - дамите. Избягвайте къси панталони и поли, големи деколтета, голи коремчета (каквито и плочки да имате, не сега). Всякакво разголване е недопустимо с оглед на безопасността. 

#Обувките
Да споменаваме ли, че токчетата и платформите не са допустими? Това е правилото, свободата е ваша. Мокасини, пантофки, кецове, маратонки. Джапанки? 

#Преценката е важна
С времето ще се научите да я правите по-бързо. В началото правилото е да не вдигате палец на никоя кола, която ви изглежда съмнителна. Белите микробуси ни плашат малко.

#Белите микробуси
Не значи, че ще бъдете отвлечени. Не значи нищо лошо. Белите микробуси са нормални превозни средства, точно както и останалите коли. Тук искаме да ви кажем, че ако имате предразсъдъци, то първите стъпки в стопаджийството не са правилното време, в което да се борите с тях. 

#НЕ винаги е допустим отговор
Ако не сте се научили да казвате "Не", ще ви се наложи да го направите сега. Може би е за добро. Когато в отклик на вдигнатия палец спре човек, който ви изглежда подозрителен, не достатъчно добър шофьор и каквото и да е друго, просто не се качвайте. Няма да го обидите. А и да го - срещате го за първи и последен път. Личната безопасност е на първо място.

#Отказът не е грубост
Отказвайте възпитано, добронамерено, с усмивка. Не се оправдавайте, вие сте в правото си да избирате хората, при които ще се качите. Точно както те избират да спрат или не. 

#Бъдете в спретнат вид
Пясъчните крака не са нищо страшно. Постарайте се обаче да не бъдете кални, прекалено прашни,с мръсни дрехи. Вземете си душ преди това. 

#Вземете си вода
Не забравяйте. Обикновено дамите биват качвани почти веднага, но все пак - важно е.

#Обмислете ситуациите
Шансът да се случи какъвто и да е инцидент, е доста близък до нулата. Въпреки това - бъдете подготвени. Better safe than sorry, нали?

#Камионите и тировете са безопасни
Обикновено професионалното занимание на техните шофьори е... шофиране. 

#Внимавайте къде се позиционирате
Дори и някой да иска да ви качи, той няма как да спре физически, когато стоите на неудобно за спиране място. Добре е в близост до отбивки, пътища без мантинели, на прави участъци с видимост.

#Сложете си колан
Както ще направите и в собствената си кола.

#Спазвайте правилата на шофьора
Дори и той да пуши, е неуместно да палите цигара без позволение. Не пипайте радиото. Не му сменяйте музиката. Не увеличавайте. Не отваряйте прозорците. Дръжте се с уважение към чуждата собственост.

#Разговори
Неприятно е да се качите в чужда кола и да си мълчите. Завържете с разговор. Ще се изненадате колко приятни хора ще срещнете. 

#Зрителен контакт
Винаги гледайте шофьорите, когато вдигате палец. По този начин шансът ви те да спрат се увеличава. Погледите  са комуникация. 

#Благодарете
Винаги. Те ви правят услуга.