Представители на ИКЕА и УНИЦЕФ в България приветстваха в събота двадесетте финалисти в българския кръг на "Вълшебен конкурс за деца и техните фантастични приятели" в Музейко, за да им връчат награди и да пожелаят успех на произведенията в по-нататъшното им участие в световния кръг на конкурса в Швеция.

Малките художници и техните родители бяха поканени да получат сертификати за участие и да посетят изложбата, която представи двадесетте творби за първи път. В тазгодишното издание на конкурса участие взеха над 1 400 деца от цяла България. За четвърта поредна година инициативата ще превърне рисуваните герои на 5 деца от цял свят в истински плюшени играчки от серията с добра кауза SAGOSKATT. 

Снимка: ИКЕА

Специален гост на церемонията беше първият български финалист от глобалния кръг Мира, която връчи почетна награда за своя фаворит – рибката Уки, дело на Александра Бондокова от Габрово. В интересни мини-интервюта, които водещият на церемонията Ива Дойчинова проведе с младите артисти, публиката от развълнувани родители, роднини и близки научи повече за процеса на създаване на рисунките, идеите, вълнували техните автори, както и творческите им мечти.  

Конкурсът е част от инициативата на компанията “Време е за игри и добрини”. Тази година ИКЕА България дарява 100% от приходите от продажбата на серията играчки SAGOSKATT в подкрепа на проекти за детското развитие, образование, равно участие и спорт на УНИЦЕФ България. 

За последните четири години инициативата на в подкрепа на децата и УНИЦЕФ е набрала над 140 000 лева. Една от тях е “Заедно от детската градина“, чиято цел е създаването на приобщаваща среда, която подкрепя всички деца да учат и да играят заедно от най-ранна възраст. В резултат от предходните инициативи, вече десет български детски градини са обзаведени, за да осигурят възможности за включващо развитие на деца със специфични потребности. Средствата осигуряват домашния уют в девет центъра за работа с деца от най-уязвимите групи, създадени от УНИЦЕФ в осем български града. 

Това е и втората година на глобалната кампания на ИКЕА “Let’s Play for Change” в подкрепа на изконното право на всяко дете да играе, защитено и от Конвенцията за правата на детето на ООН. В рамките на кампанията, Фондацията на ИКЕА ще дари 45 милиона евро в полза на проекти на Handicap International, Save the Children, Special Olympics, Room to Read, УНИЦЕФ и War Child.