За шести пореден път Нощ на литературата ще превземе София, като за 10 май между 18-22 ч. са организирани са общо 20 читателски места в района на столичната ул. "Раковски". 

Тази година изборът е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си, защото ще имат възможност да чуят немска, английска, исландска, литовска, унгарска, португалска, испанка, италианска, ирландска, македонска, норвежка, полска, руска, белгийска, румънска, финландска, швейцарска или чешка поезия и проза.

В Нощта на литературата на всеки половин час родни звезди четат ще откъси от книги на популярни европейски автори в превод на български език, като това ще се случва едновременно в т.нар. "гнезда".

Всеки слушател има възможност да събира печати от читателските "гнезда", а към края на Нощта в Столичен куклен театър получилите поне 5 печата ще могат да участват в томбола от 21:30 ч. и да получат една от четените книги като награда.

Нощта на литературата в София тази година ще започне от 17 ч. пред "ЧитАлнЯта" с Поезиомат, който изглежда като перископ на подводница или като вентилационна тръба, но всъщност е безплатен джубокс за поезия.

Първият Поезиомат, конструиран от Итка Томсова и Витек Йежек по идея на Ондржей Кобза, се появява през 2010-а в Прага. След Киев, Лондон, Москва, Венеция, Ню Йорк Поезиомат вече ще има и в София. Можете да го намерите при литературния павильон в Градската градина срещу Народен театър "Иван Вазов", където да чуете стихове от съвременни европейски поети и поетеси в превод на български език.

Подробности за местата, на които ще бъдат представени книгите на авторите от четците вижте тук